Antena 3 CNN Război în Israel Israelienii strâng rândurile în vreme de război: mii de strămutați de la granița cu Gaza sunt cazați în hotelurile din Tel Aviv

Israelienii strâng rândurile în vreme de război: mii de strămutați de la granița cu Gaza sunt cazați în hotelurile din Tel Aviv

În vremuri de război, israelienii își dovedesc solidaritatea care i-a ajutat să supraviețuiască de-a lungul mileniilor.

de Laurențiu Rădulescu    |    19 Oct 2023   •   14:56

Mii de cetățeni evacuați din localitățile de la frontiera cu Gaza sunt găzduiți în prezent în Tel Aviv și în alte orașe unde sistemul de apărare anti-aeriană Iron Dome își dovedește eficacitatea de peste 90%.

Localnicii fac tot posibilul să le facă refugiaților viața cât mai ușoară, în așteptarea momentului în care acești oameni vor putea reveni la casele lor.

"Am ales ca în această transmisiune să vă arătăm și partea umanitară a lucrurilor, pentru că am tot vorbit în ultimele 10 zile despre locurile care au fost atacate de militanții islamiști, despre oamenii care au fugit din orașele israeliene unde Hamas a adus teroarea.

Transmitem, în cazul de față, dintr-un hotel care adăpostește peste 1.200 de refugiați din sudul Israelului, de la granița cu Fâșia Gaza.

Refugiații nu știu când vor putea reveni la casele lor

Aici, oricine din Israel poate să vină să aducă haine, medicamente, alimente pentru cei nevoiți să se retragă din calea războiului. Un etaj întreg este plin cu astfel de lucruri, pentru că, pentru oamenii cazați în acest hotel și în alte astfel de facilități, nu se pune problema să revină, deocamdată, la casele lor.

Vedem aici foarte mulți copii care au fost aduși din kibuțuri și orașe de graniță iar gazdele lor fac tot posibilul pentru a crea aparența unei vieți normale.

În această situație sunt cel puțin șapte - opt mii de oameni din Sderot, din Be'eri (...) Am stat de vorbă ceva mai devreme cu o familie care are rude ce au fost răpite, iar o parte dintre ele au fost ucise în Kfar Aza. Veți vedea materialul într-un reportaj ce va fi difuzat în orele următoare la Antena 3 CNN. Sunt mărturii cutremurătoare ale atrocităților petrecute acolo.

Cert este că vorbim, aici, despre o solidaritate a israelienilor care încearcă să-i ajute pe acești oameni în aceste momente extrem de grele", a relatat din Tel Aviv corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

Clinici pentru strămutații din sudul Israelului, deschise la Tel Aviv

Într-o altă dovadă de solidaritate, Clalit, cea mai mare organizație de servicii medicale din Israel, anunță că a deschis noi clinici medicale în Tel Aviv pentru a deservi miile de cetățeni strămutați din comunitățile din apropiere de Gaza și din sudul țării, în general.

Clinicile sunt situate în hotelurile Leonardo Beach și Dan Panorama, fiind deservite non-stop de medici de familie, pediatri, asistente medicale și specialiști în sănătate mintală.

Dr. Roni Vered, șeful clinicii Clalit din Tel Aviv-Jaffa, precizează că sute de persoane evacuate, cazate în hoteluri din oraș, au fost deja tratate în aceste clinici.

"Este extrem de important să oferim aceste servicii în această perioadă de urgență", a declarat acest medic.

×
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close