Antena 3 CNN Război în Israel Cel puţin 500 de oameni au murit după bombardarea unui spital din Gaza | Imaginile cumplitului atac | Reacţii internaţionale

Cel puţin 500 de oameni au murit după bombardarea unui spital din Gaza | Imaginile cumplitului atac | Reacţii internaţionale

Sute de persoane au murit în urma unui atac aerian asupra unui spital din Gaza. Printre victime se numără şi palestinieni răniţi care căutau adăpost. Părţile implicate în conflict se acuză reciproc. Lumea arabă dă în clocot.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2023   •   22:51

Update 01:10 Lumea arabă dă în clocot. Mii de oameni sunt în stradă, în miez de noapte, înainte de vizita lui Joe Biden în Israel, în plin război.

În urmă cu puţin a decolat Air Force One cu destinația Telaviv, însă deja președintele Joe Biden a fost nevoit să-și schimbe programul chiar la urcarea în avion. Am fost anunțați că nu se va mai duce în Iordania și anulează această vizită, după ce regele Iordaniei anulase deja summitul planificat pentru miercuri, cu preşedintele SUA și alți lideri.

Însă după atacul care a avut loc în această seară în Gaza, este fierbere în Orientul Mijlociu şi sunt proteste în mai multe ţări musulmane. 

Update 00:50 Iordania anulează summitul tripartit cu preşedintele Biden, informează AFP.
Regele Abdullah al Iordaniei urma să găzduiască miercuri pe preşedinţii Statelor Unite, Egiptului şi Autorităţii Naţionale Palestiniene pentru un dialog despre repercusiunile periculoase ale conflictului din Gaza, conform anunţului făcut marţi de presa de la Amman.

Alături de suveranul haşemit, Joe Biden, Abdel Fattah al Sisi şi Mahmoud Abbas urmau să discute despre modalităţi de încetare a războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, "pentru a găsi un orizont politic care să permită relansarea procesului de pace", conform unui comunicat oficial.
În afara dialogului cu preşedintele SUA, este programat un summit separat al celor trei lideri arabi. 

Update 00:20 Rusia şi Emiratele Arabe Unite au convocat miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după atacul cu rachetă care a atins un spital din Gaza, transmite AFP.

"Rusia şi Emiratele Arabe Unite au solicitat o şedinţă publică de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în dimineaţa zilei de 18 octombrie, din cauza loviturii asupra unui spital din Gaza", a informat pe Telegram adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski. 

Update 00:15 Organizația Hezbollah a anunțat că miercuri va fi „o zi de furie fără precedent” împotriva Israelului, în ziua în care președintele american Joe Biden are programată o vizită în Israel, informează Reuters.

Gruparea șiită libaneză, susținută de Iran, a condamnat atacul asupra spitalului din Gaza, în urma căruia sute de palestinieni au murit, și susține că vina pentru atac aparține Israelului.

„Acest atac arată adevărata față criminală a acestei entități și a sponsorului ei - Statele Unite, care poarte responsabilitatea directă și completă pentru acest masacru”, se arată într-un comunicat publicat marți de Hezbollah.

Update 23:20 Un purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu a declarat, pentru CNN, că „IDF nu vizează spitale”.

Tal Heinrich a adăugat: „vizăm doar bastioane Hamas, depozite de arme și obiective teroriste”.

Update 23:15 Regele Iordaniei a denumit explozia la spital din Gaza "masacrul" și "crimă de război", potrivit Sky News.

Iran, Irak și Liban, alături de alte țări arabe și musulmane, vor să declare ziua de mâine zi de doliu.

Ministerul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite a numit atacul asupra spitalului din Gaza un "crimă revoltătoare" comisă de Israel.

Update 23:10 "În urma unei analize efectuate de sistemele operaționale ale IDF, un baraj de rachete a fost lansat spre Israel, care a trecut prin vecinătatea spitalului, când a fost lovit.", a anunțat premierul Benjamin Hetanyahu, pe platforma socială X.

"Potrivit serviciilor de informații, din mai multe surse pe care le avem, organizația teroristă Jihad Islamic este responsabilă pentru lansarea eșuată a rachetei care a lovit spitalul.", a mai transmis acesta.

Pe de altă parte, organizația Hamas acuză Isarelul de bombardarea spitalului, și cheamă palestinienii la mobilizare generală:

Declarație de presă

Un apel urgent de mobilizare și ieșire în străzile și piețele din întreaga lume în respingerea masacrului spitalului Al-Ahli și a genocidului la care este expus poporul nostru în Fâșia Gaza.

În fața masacrului brutal desfășurat de armata fascistă de ocupație în Spitalul Arab Al-Ahly (Al-Ma'amdani), care s-a soldat cu viețile a peste 500 de martiri și a sute de răniți, noi, cei din mișcarea Hamas, facem apel la palestinianul nostru. oamenii din Cisiordania și interiorul palestinian ocupat în 1948, și în lagăre și diaspora, și națiunea noastră arabă și islamică, liberă Lumea cere o mobilizare generală și să iasă în piețele și piețele din toate regiunile și țările, începând din această seară, permanent și continuu, până când această agresiune și seria de masacre brutale și genocid comise de ocupația sionistă și armata sa fascistă împotriva poporului nostru palestinian răbdător staționat în Fâșia Gaza se opresc.

Mișcarea de rezistență islamică - Hamas

Update 22:55 Primul punct de vedere oficial din Israel, de la serviciile secrete, legat de atacul la spitalul din Gaza.

Potrivit serviciilor secrete din Israel, racheta trasă asupra spitalului al-Ahli din Gaza ar fi fost din partea Jihadului Islamic Palestinian.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a decretat marţi trei zile de doliu în teritoriile palestiniene, după atacul asupra spitalului din Gaza, potrivit autorităţilor locale.

Lovirea unui spital din Gaza duce la escaladarea situaţiei din Orientul Mijlociu | Imaginile cumplitului atac

Atât Fâşia Gaza cât şi Israelul împlicate în acest conflict se acuză reciproc, însă pe camerele de supraveghere se observă că atacul ar fi putut proveni fie din Gaza, fie de la un avion de lupta aerian israelian.

Lovirea unui spital din Gaza duce la escaladarea situaţiei din Orientul Mijlociu şi poate modifica drastic programul de vizită în Israel a preşedintelui Joe Biden care urma să vină în câteva ore.

De asemenea, preşedintele Mahmud Abbas şi-ar fi anulat întâlnirea programată cu preşedintele Joe Biden care şi-a exprimat dorinţa să poarte un dialog cu ambele părți implicate în acest conflict, în încercarea de a găsi o soluţie de reconciliere.

În urma acestui atac, sute de palestinieni au ieşit în stradă revoltaţi.

"Putem vorbi de o rachetă fie din greșeală, fie intenționat pentru că poate exista şi această intenție de a induce prin propriile forţe un dezastru, astfel încât această situaţie să genereze alte momente complicate cum ar fi prezenţa preşedintelui Joe Biden în Israel sau a altor oficiali să fie cumva dinamitate, explodate chiar de această rachetă. În scurt timp vor fi clarificate toate datele pentru că sunt complet diferite armele, sunt complet diferite soluțiile şi nu se poate să nu existe urme", a spus generalul Cristian Barbu la Antena 3 CNN. 

"Eu de fiecare dată când văd o explozie înainte de a se produce şi nu sunt alte rachete trase înainte, deja îmi pun un semn de întrebare IDF spune pe surse că nu ar avea raportate atacuri în acea zonă în această seară Așteptăm să vedem exact ce s-a întâmplat. Foarte important însă sunt şi imaginile şi informaţiile Aman pentru că acest atac riscă să dea foc lumii arabe în această seară înainte de venirea preşedintelui SUA", a spus şi jurnalistul Andreea Sava.

Până la clarificarea situaţiei, dacă se confirmă, că atacul ar fi pornit din partea armatei israeliene, acest atac ar putea fi catalogat ca cea mai mortală lovitură aeriană din cele cinci războaie purtate din 2008 încoace.

Bilanțul atacului a ajuns la 500 de morţi

Într-un clip filmat înainte de impact se observă cum focul cuprinde holurile spitalului al-Ahli. Din primele informaţii date de Ministerul Sănătății din Gaza bilanțul victimelor a ajuns la 500 de morţi.

Mai multe spitale din orașul Gaza au devenit refugii pentru sute de persoane, în speranța că vor scăpa de bombardamente, după ce Israelul a ordonat tuturor locuitorilor din oraș și din zonele învecinate să se evacueze în sudul Fâșiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că nu există încă detalii despre decesele din spitale:

„Vom obține detalii și vom informa publicul. Nu știu să spun dacă a fost vorba de un atac aerian israelian”.

×
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close