Antena 3 CNN Război în Israel Radu Tudor: "Așa arată armata uriașă pe care Israelul o trimite pentru a nimici Hamas în Gaza. Prima etapă militară va fi în nordul fâșiei"

Radu Tudor: "Așa arată armata uriașă pe care Israelul o trimite pentru a nimici Hamas în Gaza. Prima etapă militară va fi în nordul fâșiei"

Dispozitivul militar pregătit de Israel pentru intervenția terestră în Gaza, dar și pentru a apăra țara în perspectiva unui atac din nord al gherilelor Hezbollah, a fost explicat la Antena 3 CNN de analistul militar Radu Tudor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Oct 2023   •   14:34

"Pornim de la datele pe care le avem în legătură cu potențialul armatei israeliene. Dacă facem o comparație cu armatele europene, vom vedea ca abordarea este cu totul diferită. Personalul activ al armatei israeliene este de 173.000 de oameni.

Spre comparație, armata română, armată NATO, are 78.000 de militari.

Rezerviștii israelieni sunt 465.000 în momentul de față.

Radu Tudor: "Aproape 500.000 de militari israelieni, gata să lupte în războiul declanșat de Hamas"

Au fost concentrați 300.000 și, potrivit unor surse israeliene, s-a prezentat un aflux impresionant de oameni care vor să se alăture intervenției militare anti-Hamas. 

Autoritățile au chemat la arme 300.000 și s-au prezentat peste 350.000. Cert este că în momentul de față Israelul are o forță de aproape 500.000 de militari, care poate merge în ofensivă spre Gaza. 

Aici avem două milioane de locuitori și nu avem niciun fel de estimare câți din acești locuitori sunt de partea organizației Hamas.

Vorbim și despre dotări: israelienii au 600 de avioane de luptă și 2.200 de tancuri. E o dotare impresionantă a uneia dintre cele mai performante armate ale lumii.

În ceea ce privește Fâșia Gaza, vedem o lungime de 41 de kilometri cu deschidere la mare și o suprafață de 360 de kilometri pătrați pe care armata israeliană trebuie să îi acopere, împărțind, așa cum spun liderii militari, Gaza în două zone: cea de nord și cea din sud.

Radu Tudor: "Hamas îi împinge pe palestinieni să devină scuturi umane. Prima etapă a ofensivei va fi în nordul Gaza"

Armata israeliană le-a cerut palestinienilor din zona nordică a enclavei să meargă în zona sudică. Asta înseamnă că tot ce vedem aici, în zona de nord, va reprezenta prima etapă a ofensivei terestre a armatei israeliene. 

Deocamdată, nu știm câți palestinieni au plecat în sud. Hamas îi împinge spre nord, îi împinge să rămână în zona aceea, pentru a deveni scuturi umane. 

Tunelurile pe care le-au săpat cei din Hamas pe sub toată Fâșia Gaza sunt probabil peste 1000. Zeci de astfel de tuneluri au fost anihilate, au fost lovite de armata israeliană, dar mai rămân foarte multe în stare funcțională.

Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată din Hamas, lovesc în momentul de față orașul israelian Ashkelon, ceea ce înseamnă aici, în zona de nord, mai sunt foarte multe tuneluri, mai sunt foarte multe buncăre unde sunt depozite de armament, de muniție și personal Hamas capabil să opereze rachetele care lovesc Israelul", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close