Antena 3 CNN Război în Israel Radu Tudor: ”Israelul a demonstrat că poate lovi oricând facilitățile nucleare din Iran și că, la nevoie, o va face. Azi nu și-a folosit nici 5% din puterea militară”

Radu Tudor: ”Israelul a demonstrat că poate lovi oricând facilitățile nucleare din Iran și că, la nevoie, o va face. Azi nu și-a folosit nici 5% din puterea militară”

Israelul a lansat lovituri de avertisment, de mică anvergură, în Iran, dar a demonstrat că, în cazul escaladării conflictului cu republica Islamică, îi poate distruge acesteia instalațiile nucleare, a declarat analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Apr 2024   •   10:06

El a comentat la Antena 3 CNN strategia statului evreu în răspunsul militar către Iran, după atacul masiv al Teheranului din urmă cu o săptămână.

"Amploarea atacului de vineri dimineață nu este una serioasă, nu este una mare. Ceea ce este mai important de observat în această reacție a Israelului sunt țintele alese. Faptul că aceste drone au fost trimise către zonele cu facilități nucleare ale Iranului, către Natanz și Isfahan, demonstrează că Israelul trimite un avertisment Iranului.

Pe viitor, dacă escaladează tensiunile între Iran și Israel, Israelul va lovi fără doar și poate aceste ținte pe care astăzi le-a ales doar prin intermediul unor drone care pot fi ușor depistate, ușor doborâte.

Radu Tudor: Israelul nu și-a folosit, vineri dimineața, nici 5% din capacitatea militară

Amploarea loviturii israeliene este una cât se poate de redusă, ca urmare a presiunilor diplomatice internaționale, exercitate în special de Statele Unite. Cred că nici 5% din adevărata capacitate militară a Israelului nu a fost folosită în acest răspuns pe care îl vedem în această dimineață. Și, după cum spuneam, cred că adevărata miză o reprezintă țintele alese, nu amploarea răspunsului (...)

Cred că de acum încolo vom asista la riposte punctuale între Iran și Israel, fără o escaladare majoră, fără atacuri devastatoare care să omoare mii de civili de o parte și de alta, dar cu urmărirea amplasamentelor militare ale fiecărei țări în măsurile acestea de ripostă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În primul și în primul rând, Israelul este obligat să elimine amenințările teroriste, reprezentate, la nord, de capacitatea militară a Hezbollah iar la sud, de capacitatea militară a Hamas și de toate celelalte organizații teroriste din 'Axa rezistenței', care sunt finanțate și înarmate de Iran (...)

Radu Tudor: Asistăm în premieră la un conflict militar direct între Iran și Israel

Asistăm pentru prima oară la un conflict militar direct între Iran și Israel. Acest conflict s-a purtat până acum prin proxy (intermediari, n.r.)

Iranul, care este un stat sponsor al terorismului, a atacat în ultimii ani de zile Israelul prin intermediul organizațiilor teroriste. De data aceasta, avem un conflict militar direct pentru prima oară în istorie și toată lumea se teme de faptul că acest conflict militar, dacă angajează toate resursele militare ale celor două state, s-ar putea transforma nu doar într-un coșmar pentru Orientul Mijlociu, ci în precursorul celor de-al treilea război mondial. Motiv pentru care se fac eforturi imense din punct de vedere diplomatic, din punct de vedere al mesajelor care sunt transmise celor două capitale, să nu depășească o anumită linie roșie. Așadar, va fi un conflict menținut într-o oarecare stare de control.

Și mai e o noutate istorică: Israelul, de data aceasta, nu mai acționează singur. În toate războaiele pe care le-a purtat, din 1948, de la înființarea statului Israel, aceste războaie au fost purtate singure singur de către statul evreu. De data aceasta, Israelul are în spate o coaliție ad-hoc cu Statele Unite, cu Marea Britanie, cu Franța, cu Iordania. Și aceste state limitează oarecum capacitatea de retaliere a Israelului, care, știm bine, poate fi uriașă, poate fi devastatoare. Ori tocmai faptul că Israelul face parte dintr-o coaliție determină o reacție ceva mai controlată, mai responsabilă și nu în ultimul rând, o consultare permanentă cu acești aliați (...)

Radu Tudor: Israelul putea lansa un atac devastator în Iran, dar nu a făcut-o. Israelul își coordonează apărarea cu șeful Comandamentului Central al SUA

Statele Unite și președintele Joe Biden au cerut în fiecare zi (israelienilor): 'răspundeți limitat, răspundeți punctual, răspundeți chirurgical. Nu lansați atacuri de amploare, nu trimiteți rachetele de croazieră și rachetele balistice ale Israelului', care sunt extrem de performante și de puternice.

Noi am vorbit despre faptul că puteau fi ridicate în aer avioanele F-35, puteau lansa atacuri absolut devastatoare asupra Iranului, în primul rând asupra capacității militare a acestui stat. Nu s-a întâmplat nimic din acest lucru.

Ori, Statele Unite, prin președintele Joe Biden, prin secretarul de stat Antony Blinken, au intervenit în permanență asupra Israelului. Faptul că Israelul își coordonează apărarea împreună cu comandantul Comandamentului Central al Statelor Unite, generalul (Michael) Kurilla arată că tot ceea ce se întâmplă acum este foarte bine studiat, foarte bine analizat și calculat în așa fel încât din aceste măsuri de răspuns să nu se genereze mai mult necaz decât echilibru militar (într-)un conflict care va dura foarte mult timp de acum încolo", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Foto interior: Uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz, Iran

×
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close