Antena 3 CNN Război în Israel Războiul din Gaza, efecte dezastruoase asupra economiei. Prețul aurului a atins un maxim istoric

Războiul din Gaza, efecte dezastruoase asupra economiei. Prețul aurului a atins un maxim istoric

Războiul din Gaza are efecte asupra economiei din întreaga lume. Prețul barilului de petrol a crescut, iar în România prețul aurului a atins un maxim istoric.

de Ioana Ciobanu    |    21 Oct 2023   •   09:08

Aurul a atins cea mai ridictă valoare din istorie, peste 299 de lei/gr, conform cursului BNR. Motivul ar fi că investitorii, în perioade de instabilitate geopolitică, așa cum este cea de acum, cu războiul din Israel și cu o posibilă escaladare a conflictului.

Acești investitori preferă să își plaseze banii în mărfuri sigure, iar aurul este considerat a fi una dintre cele mai sigure mărfuri.

Citește și: Proteste pro-palestiniene, azi în București. Alertă maximă!

În ceea ce privește petrolul, după creșteri succesive, a ajuns petrolul Brent la aproape 94 de dolari/baril. Înainte de izbucnirea atacurilor, adică înainte de data de 7 octombrie, petrolul Brent era 84 de dolari/baril.

Analiștii consideră că la o creștere de 10 dolari pe baril, creșterea de preț la pompă ar putea să fie de 40-50 de bani mai mult, așadar am putea să plătim mai mult pentru carburanți.

Citește și: Mărturia unui tânăr care a supravieţuit atacurilor teroriste din Israel: „Eram terifiat. Eram întins pe podea şi tremuram”

Totuși, aceste creșteri de preț depinde mai multe variabile. Instabilitatea politică rămâne una dintre cele mai importante variabile.

Aurul alături de petrol sunt două dintre mărfurile cele mai sensibile la schimbările geopolitice.

×
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close