Antena 3 CNN Actualitate Când gripa devine afacere. Producătorii de medicamente au câştigat 80 de milioane de euro, în 2010

Când gripa devine afacere. Producătorii de medicamente au câştigat 80 de milioane de euro, în 2010

Când gripa devine afacere. Producătorii de medicamente au câştigat 80 de milioane de euro, în 2010
Sursa foto: Foto: ineedmotivation.com
de M.Z.    |    01 Noi 2011   •   20:52

Există şi oameni care se bucură de gripă - producătorii şi distribuitorii de medicamente. Numai anul trecut, în conturile jucătorilor de pe piaţa farmaceutică au intrat 80 de milioane de euro din vânzarea medicamentelor pentru guturai.

În vreme ce românii caută în special produsele străine, un medicament vechi românesc are mare succes la export. Ruşii, polonezii şi ucrainienii se bazează pe el pentru a scăpa de răceală.

În 2010, doar din medicamente pentru răceală şi gripă s-au obţinut nu mai puţin de 80 de milioane de euro, cu 5% mai mult faţă de 2009. Circa 40 de milioane de cutii de medicamente au ajuns pe rafturile farmaciilor, iar mai apoi, în casele noastre.

Cu toate astea, românii nu sunt campioni la înghiţitul de pastile de răceala. Un român cumpără două cutii de astfel de pilule, de trei ori mai puţin faţă de un francez.

Mai multe pastile iau şi siberienii, ucrainienii sau polonezii. Şi nu numai medicamente de pe piaţa locală. Pentru durerile de gât, vedeta este Farinfoseptul, pastila cu gust de ciocolată, adorată de copii. Producătorul nostru se mândreşte cu pastila cafenie, devenită Loganul din farmacii pentru pieţele străine.

"Ştim că se vinde inclusiv în Siberia, sigur este cu ajutorul colegilor de acolo, este foarte bine primit. Faringoseptul este una dintre poveştile de succes, este un ambasador al României în ţările unde ajunge", a declarat Dragoş Damian, preşedintele producătorilor de medicamente generice.

Un ambasador care a adus firmei 16 milioane de euro doar în acest an, de două ori mai mult faţă de 2006. Vânzările de pe piaţa externă le depăşesc chiar şi pe cele din patria mamă. Şase milioane de cutii trec, în fiecare an, graniţa. Următoarele ţinte sunt alte ţări din Comunitatea Europeană şi chiar îndepărtata Indie.

 



×
Subiecte în articol: raceala gripa medicamente pastile afacere bani
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close