Antena 3 CNN Actualitate Complicele deputatului Alin Trăşculescu s-a predat autorităţilor. Marian Calotă intermedia mita pentru politician

Complicele deputatului Alin Trăşculescu s-a predat autorităţilor. Marian Calotă intermedia mita pentru politician

Complicele deputatului Alin Trăşculescu s-a predat autorităţilor. Marian Calotă intermedia mita pentru politician
Sursa foto: Foto: policelink.monster.com
de M.Z.    |    12 Noi 2012   •   12:05
Update 13.45 - Marian-Valeriu Calotă a venit la arestul Capitalei împreună cu familia şi s-a predat autorităţilor. Calotă, complicele deputatului PDL Alin Trăşculescu, va sta în arest umătoarele 29 de zile, dacă magistraţii ICCJ nu îl vor pune în libertate la recurs, având în vedere că decizia de astăzi a magistraţilor nu este definitivă.
____________________________________________________

Complicele deputatului PDL Alin Trăşculescu, Marian-Valeriu Calotă, cel care intermedia mita pentru politician, a fost arestat luni, pentru 29 de zile. Decizia dată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, informează Agerpres.

Instanţa Supremă a admis propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Marian Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL.

Calotă este reţinut pentru complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată pentru trafic de influenţă în formă continuată, şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

În acelaşi dosar a fost reţinut deputatul Alin Trăşculescu, preşedinte al Organizaţiei PDL Vrancea, pentru trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la spălarea banilor, cunoscând că sumele provin din trafic de influenţă. Trăşculescu a fost eliberat însă luni, deoarece ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a expirat.

Deputatul Alin Trăşculescu are interdicţia de a părăsi ţara, procurorii anticorupţie dispunând această măsură pentru următoarele 30 de zile.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, a rezultat că în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, inculpatul Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vrancea a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), iniţial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Alin Trăşculescu sumele solicitate.

"Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător. Din banii pretinşi, inculpatul Trăşculescu a primit, prin intermediul lui Calotă, în mai multe tranşe, suma totală de 464.000 lei", arată DNA într-un comunicat.

Sursa citată menţiona că pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calotă, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale încheiate între firma denunţătorului şi firma lui, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi.

"În acest mod, din contul firmei denunţătorului în contul SC Maryna Exclusiv SRL a fost transferată suma totală de 404.000 lei. Ulterior, în acelaşi scop, Alin Trăşculescu a pretins denunţătorului încă 1.100.000 lei, pe care a impus să îi fie daţi în două tranşe, de 50.000 lei şi, respectiv, 1.050.000 lei. În acest context, în 6 noiembrie, în scopul obţinerii acestor foloase materiale, Trăşculescu l-a determinat pe inculpatul Calotă să încheie în fals un contract, având ca obiect o operaţiune comercială fictivă între firma denunţătorului şi a lui. Ca urmare, firma denunţătorului a transferat în contul SC Maryna Exclusiv SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduşi în circuitul civil", mai susţin procurorii.

Pe 10 noiembrie, Marian Calotă a primit de la denunţător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă lui Alin Trăşculescu, la cererea acestuia.

Citeşte şi Preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, în care solicită să se ia în discuţie şi cazurile Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely, atunci când se discută cazul Alin Trăşculescu.





×
Subiecte în articol: Alin Trăşculescu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close