Antena 3 CNN Actualitate Concluzia alarmantă a unui studiu. Românii nu ştiu ce trebuie să facă în caz de cutremur. Citiţi ghidul de protecţie

Concluzia alarmantă a unui studiu. Românii nu ştiu ce trebuie să facă în caz de cutremur. Citiţi ghidul de protecţie

Concluzia alarmantă a unui studiu. Românii nu ştiu ce trebuie să facă în caz de cutremur. Citiţi ghidul de protecţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Mar 2015   •   12:41

80% dintre români nu știu cum să reacționeze în cazul unui seism, iar cei mai mulți dintre ei ar lua decizii care s-ar putea dovedi fatale sau ar îngreuna intervenția salvatorilor.

"Aceasta a fost concluzia alarmantă a unui studiu realizat în rândul populației adulte din România, studiu pe care s-a fundamentat campania de informare „Nu tremur la cutremur”, lansată în luna ianuarie a acestui an", se arată într-un comunicat comun transmis miercuri de E.ON România și IGSU prezentat de Agerpres.

Ghid de protecţie în caz de cutremur. Recomandările ISU


Pe lângă măsurile necesare pregătirii și amenajării locuinței în eventualitatea unui seism, respectiv cele legate de comportamentul ce trebuie adoptat înaintea, în timpul și după producerea cutremurului, foarte importantă este și cunoașterea și însușirea măsurilor de siguranță în ceea ce privește sursele de gaze naturale și electricitate.

Românii trebuie să se asigure că știu de unde se întrerupe alimentarea cu gaze naturale și cu energie electrică, trebuie să se asigure că sistemele de încălzire (centrala termică, boilerul, soba, radiatoare electrice, etc.) sunt montate corect și solid fixate, astfel încât în caz de cădere sau răsturnare să nu rupă conductele de gaz, să nu atingă instalațiile electrice sau să aprindă materiale inflamabile.

În plus, oamenii trebuie să se asigure că articolele inflamabile și produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de căldură și în locuri în care nu se pot răsturna.

Dacă se constată scăpări de gaze, se închide robinetul de alimentare cu gaze, se deschide fereastra și trebuie chemată echipa de intervenție a distribuitorului de gaze natural. De asemenea, cetățenii nu trebuie să se apropie la o distanță mai mică de 20 metri de liniile electrice căzute sau suspendate deasupra solului și nu trebuie să permită altor persoane să se apropie. Oamenii trebuie să stea departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o clădire, o mașină și trebuie folosită lanterna pentru iluminat, nu lumânările care pot provoca explozie sau incendiu.




×
Subiecte în articol: seism cutremur
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close