Antena 3 CNN Actualitate Mafia imobiliară din Năvodari, condusă de primar

Mafia imobiliară din Năvodari, condusă de primar

Mafia imobiliară din Năvodari, condusă de primar
Sursa foto: Foto: Antena 3
05 Sep 2014   •   10:07

Afaceri penale de zeci de milioane de euro, terenuri furate de la stat si dare de mită. De asta îl acuză procurorii DNA pe Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari. Anchetatorii susţin că edilul ar fi avut mai mulţi complici. Printre ei, şi fostul prefect Claudiu Palaz, fost membru marcant al PDL, care semna actele de care era nevoie pentru a încălca legea. Palaz este cunoscut pe plan local ca un personaj cu legaturi puternice în Guvernele Boc. În plus, a fost susţinut de Elena Udrea şi Sulfina Barbu pe vremea când acestea conduceau ministere importante.

Primarul din Năvodari a decis că vrea să construiască o alee pietonală pe mijlocul plajei. Motivul care a stat în spatele acestei decizii a fost descoperit de patronatele din turism.

Nicolae Matei voia să împartă plaja în două pentru că retrocedase unor moştenitori suprafeţe uriaşe de teren la malul mării. Cum s-au văzut proprietari, aceştia au vândut terenurile către apropiaţii primarului, printre care şi cumnatul acestuia, aşa cum arată documentele de la cadastru. Asta deşi bucăţile de plajă nu aparţinuseră niciodată cuiva, dar municipalitatea a decis că sunt singurele terenuri care pot fi înstrăinate în schimbul celor deţinute cândva în oraş. Iar pentru ca apropiaţii lui să fie siguri că vor pune mâna pe plajă, au făcut antecontracte de vânzare cumpărare înainte ca primăria să dea vreun metru de teren celor care îl revendicaseră.

Edilul a ascuns totul sub pretextul europenizării. De altfel, neagă şi că şi-ar cunoaşte propriul cumnat, una dintre persoanele la care au ajuns terenurile.

La scurt timp după ce nega orice afacere necurat, primarul Nicolae Matei a fost ridicat de procurorii DNA. Acesta este acuzat că a prejudiciat bugetul cu 100.000.000 de lei, prin retrocedarea ilegală a terenurilor.

Iar aleea pe care a spus că o construieşte s-a dovedit a fi la rândul ei ilegală, pentru că nu avea toate avizele necesare, asa cum se arată într-un document trimis de Apele Române. Aici, primarul dorea să pună umărul la apariţia unor construcţii care să aibă ieşire direct pe plajă.

Nu doar primarul învârtea afaceri de milioane de euro, aşa cum susţin procurorii DNA. Ar mai fi fost implicaţi şi directorul Oficiului de Cadastru, Stere Spone dar şi fostul prefect, Claudiu Palaz. Ambii ar fi pariticpat la împărţirea discreţionară a  titlurilor de proprietate. 

Claudiu Palaz este cunoscut ca un apropiat al Elenei Udrea şi al lui Trana Băsescu, cu care se afişa la începutul anului în poze pe malul mării.

×
Subiecte în articol: Navodari
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close