Antena 3 CNN Actualitate Niţă: Vindem doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei

Niţă: Vindem doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei

Niţă: Vindem doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Apr 2013   •   12:47

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, vineri, la o dezbatere PSD cu tema "Relansarea economică a României", că Guvernul va vinde doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei şi că acestea pot funcţiona eficient şi cu management de stat, informează Mediafax.
   
"Multă lume se întreabă dacă vom privatiza sistemul energetic naţional. Nu-l vom privatiza, în totalitate. Vom vinde doar pachete minoritare, pentru că unele sunt societăţi de interes naţional pe care ţara asta trebuie să le păstreze, important este să le facem să fie eficiente, chiar cu un management de stat. Sunt societăţi de care unii şi-au bătut joc, situaţia de la Hidroelectrica, situaţia Regiei de Activităţi Nucleare, situaţia complexului Hunedoara. (...) Vom respecta angajamentele pe care România şi le-a luat faţă de FMI, CE, dar nu vom vinde decât pachete minoritate de acţiuni", a declarat Niţă.
   
Angajamentele faţă de FMI şi CE includ însă vânzarea pachetelor majoritare la câteva companii, inclusiv din energie, precum complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara sau Electrica, precum şi listarea la bursă a unor pachete minoritare, la Hidroelectrica (10%, după ieşirea din insolvenţă), Romgaz (10%), Nuclearelectrica (10%) şi Transgaz (15%). Oferta la Transgaz s-a încheiat, statul cedând participaţia de 15% pentru 72 milioane euro.
   
În ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara, Guvernul a şi avizat, în martie, începerea procedurii de privatizare, prin vânzarea unui pachet de 51% din acţiuni către un investitor selectat prin licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, precedată de negocieri, şi în urma unei majorări de capital.
   
Altă obligaţie asumată în relaţia cu FMI vizează instalarea managementului privat la mai multe companii, inclusiv Complexul Energetic Hunedoara, Transelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz şi Nuclearelectrica.
   
Niţă a spus că valoarea pachetelor vândute va fi inclusă în capitalul social, pentru dezvoltare.


×
Parteneri
Netanyahu a convocat Cabinetul de Război, după atacurile Hezbollah
x close