Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat pentru Gândul că în Coaliţie a fost discutată cu preşedintele Băsescu o majorare salarială cu 5 %.
Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale a menţionat şi el că în Coaliţie s-ar fi discutat despre un procent de 5%.
"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar rămâne să mai discutăm procentul cu care se vor majora. Să vedem dacă este o măsură sustenabilă", a spus Pambuccian.
Mihai Tănăsescu: Guvernul are posibilitatea să acorde creşterea
Totuşi, premierul Emil Boc a negat că în şedinţa Coaliţiei s-ar fi discutat despre mărirea salariilor.
Pe acelaşi ton, ministrul Ialomiţianu a declarat că este prematur să se vorbească despre majorarea salariilor, precizând din nou că rectificarea bugetară vizează bani pentru investiţii şi plata arieratelor.
Potrivit unui reprezentant al PDL, majorarea salariilor urmează să aibă loc după 1 ianuarie. Creşterea salariilor va depinde de trei factori esenţiali: de nivelul creşterii economice, de înscrierea în ţinta de deficit şi de evoluţiile crizei mondiale.
Ialomiţianu şi Boc neagă că ar fi discutat despre mărirea salarială
Primul semnal oficial despre mărirea salariilor a venit de la şeful delegaţiei FMI în România. Cu puţin timp înainte de anunţul făcut de Coaliţie, şeful misiunii FMI în România a spus că Guvernul consideră că există spaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public.
Jeffrey Franks a anunţat că organismele financiare internaţionale dau undă verde guvernanţilor de la Bucureşti să recupereze o parte din banii tăiaţi anul trecut din salariile bugetarilor.
În opinia lui Franks, o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari.
Oficialul FMI a adăugat că inflaţia e ţinută sub control, însă ar putea fi mai mare de 5%, cât era ţinta BNR pe anul acesta.
Băsescu: Nu este de tolerat niciun fel de populism
Preşedintele Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că face un apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, în special a celor ce alcătuiesc majoritatea guvernamentală, subliniind că "nu este de tolerat niciun fel de populism".
"Chiar mă distram - mă distram, e greşit spus, am avut aproape un sentiment de revoltă -, vedeam politicieni care n-au avut curaj să anunţe măcar o măsură de austeritate, în schimb de câteva zile anunţă măririle de salarii, de pensii, de adaosuri”, preciza şeful statului.
„Apel la toţi cei predispuşi să facă un mare rău României - ruperea echilibrelor fragile în care ne aflăm şi care s-au obţinut cu costuri extrem de ridicate din partea populaţiei... Este un apel la raţiune", a adăugat Băsescu, citat de Mediafax.