Antena 3 CNN Actualitate Plăcuţe de înmatriculare ilegale, fabricate chiar de angajaţii Poliţiei

Plăcuţe de înmatriculare ilegale, fabricate chiar de angajaţii Poliţiei

Plăcuţe de înmatriculare ilegale, fabricate chiar de angajaţii Poliţiei
09 Noi 2008   •   19:28

Nu esti şmecher, dacă ai doar o maşină de fiţe. Ca să fii cu adevărat special, trebuie să ai şi o plăcută de înmatriculare mai deosebită. Ultima modă, în Bucureşti, sunt spaţiile cât mai mari între litere. Numerele pentru şmecheri, deşi ilegale, sunt făcute chiar de către angajaţii poliţiei, în noul sediu de la Înmatriculări, din Bucureşti. Legea e clară din acest punct de verede. Ea prevede reţinerea talonului, confiscarea plăcuţelor, puncte de penalizare şi amendă.
Cu toate acestea, mii de bucureşteni au găsit o relaţie, o pilă, o cunoştinţă ca să-şi facă pentru maşină o plăcuţa de înmatriculare specială. Asemenea plăcuţe pot fi văzute peste tot în trafic, dar mai ales în curtea direcţiei de inmatriculari şi permise auto. Numerele tuturor maşinilor din parcarea destinată angajaţilor, chiar în curtea direcţiei de înmatriculări, ar putea fi catalogate drept ilegale.
În locul în care se fabrică toate plăcuţele de înmatriculare, teoretic, nu ar trebuie să aibă acces nimeni în afara angajaţilor. Este o zonă securizată cu acces restricţionat. Dar, printr-o minune, la puţinii şi bine păziţii angajaţi ajung solicitări de cei care-şi doresc un număr aparte. Întrebaţi despre plăcuţele de înmatriculare cu caractere rărite, angajaţii răspund cu detaşare că ?aşa dau mai bine pe placă?.
Şeful atelierului de plăcuţe de înmatriculare, Aurel Velea, recunoaşte că acestea nu sunt fabricate conform standardului. El dă vina pe angajaţii care mai greşesc din cauza volumului mare de muncă zilnică. Pe uşa fabricii ies zilnic 1.500 de numere provizorii, 1.500 de numere în regim obişnuit şi alte 700 de numere preferenţiale executate legal, contra unei taxe.
Daca în România, trebuie doar să ai pile la poliţie şi dai un mic ciubuc, în străinatate pentru o plăcuţă rutieră cu nr 1, un afacerist arab a plătit la o licitaţie peste 14 milioane de dolari.
Observator

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close