Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu: Sunt 555 de ani de București. Este orașul în care am ales să trăim, de care trebuie să învățăm să fim mândri. Să-l sărbătorim împreună!

Sorin Oprescu: Sunt 555 de ani de București. Este orașul în care am ales să trăim, de care trebuie să învățăm să fim mândri. Să-l sărbătorim împreună!

Sorin Oprescu: Sunt 555 de ani de București. Este orașul în care am ales să trăim, de care trebuie să învățăm să fim mândri. Să-l sărbătorim împreună!
10 Sep 2014   •   19:51

Incepe Marea Sarbatoare a Bucurestiului! Timp de trei zile si trei nopti, Capitala va serba peste jumatate de mileniu. Vor fi petreceri in aer liber, concerte, expozitii, targuri, explozii de muzica si culoare. In perioada 19-21 septembrie, Piata Constitutiei, Piata Universitatii, parcul Cismigiu si Centrul istoric vor deveni "punctele fierbinti" ale Zilelor Bucurestiului.

Concerte de muzica usoara, muzica populara, muzica alternativa, clubbing, expozitii de arta, dans in aer liber, targuri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epoca, faimoasa "bataie cu flori de la Sosea" sau proiectii 3D de ultima generatie, toate acestea celebreaza cei 555 de viata ai Capitalei Romaniei.

Evenimentele dedicate aniversarii celor 555 de ani de atestare documentara a Bucurestiului vor debuta pe 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat si modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei. De Zilele Bucurestiului, hanul isi va deschide portile pentru vizitatori.

Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei: "Sunt un sustinator al dezvoltarii Bucurestiului, dar neaparat cu protejarea oamenilor si a obiectivelor de patrimoniu care fac parte din identitatea orasului. Sunt mândru că acest proiect s-a incheiat cu succes, ca hanul Gabroveni a fost reconstruit cât mai aproape de original si ca iata, le putem pune la dispoziție bucureștenilor, dar și celor care vizitează orașul nostru, un spațiu cultural modern chiar în Centrul istoric al Capitalei. Ii invit pe bucuresteni sa viziteze Hanul Gabroveni pe 20 si 21 septembrie, in zilele in care isi va deschide portile pentru public.”

"rEvolutia Muzicii Usoare Romanesti"

Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucurestiului, pe 20 septembrie, incepand cu ora 20.00, la Piata Constitutiei, unde "rEvolutia Muzicii Usoare Romanesti" va readuce in atentia publicului generatii diferite de artisti, care vor interpreta melodii romanesti de succes, lansate acum cateva decenii, dar si hit-uri noi.

Pe scena vor urca cei mai iubiti artisti romani, de la Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu pana la Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Stefan Banica, BUG Mafia si multi altii, iar publicul va fi invitat sa cante odata cu artistii „De-ai fi tu salcie la mal”, „Strada Sperantei”, „Buna seara, iubite”, „Truli, truli”, „Frumoasa mea”, „Ma intorc la tine, mare albastra”, „Lalele, lalele”, „Acasa”, „Pe barba mea” si multe alte piese care au traversat anii si au ramas vii in inima ascultatorilor.

iMapp Bucharest 555

Tot sambata, de la ora 23.00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic in Europa, iar "DJ Open Air Party" va transforma Piata Constitutiei intr-un club in aer liber.

La iMapp Bucharest 555 vor fi proiectate 5 show-uri a câte 5 minute și 55 de secunde fiecare, pe cea mai impresionantă suprafață pe care o poate oferi o clădire. Deși fațada Palatului Parlamentului a mai fost folosită pentru proiecții, este prima dată când este încorporată într-un proiect de video-mapping, care presupune o imagine 3D complexă, ce animă prin forme și culori suprafața clădirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza și reinterpreta aria gigantică a construcției, de aproximativ 20 000 de metri pătrați. Selecția echipelor de artiști a fost efectuată în urma unui concurs desfășurat pe site-ul oficial al evenimentului, la care au participat echipe de artiști din întreaga lume. Dintre participanți, au fost selecționate 5 echipe cu un portofoliu deosebit, cărora li s-a oferit posibilitatea de a-și transforma ideile și viziunea în realitate, printr-un show de excepție. După ce vor avea loc toate cele 5 video-mappinguri, unul dintre ele va fi desemnat favoritul publicului, în urma unui vot prin sms, în timp real.

Targul Bucurestiului in Cismigiu

De Zilele Bucurestiului, in Parcul Cismigiu, unul din punctele de referinta ale Capitalei, vor avea loc Targul Bucurestiului si spectacole in aer liber, sustinute de minoritati si comunitati nationale (armeana, maghiara, greaca, italiana, rroma, turco-musulmana, germana, evreiasca), precum si de artisti indragiti.

Muzica alternativa la Universitate

Vineri, 19 septembrie, la Piata Universitatii (esplanada cu statui), va avea loc un concert de muzica alternativa cu cele mai cunoscute trupe romanesti ale momentului si totodata se va transforma si intr-un spatiu expozitional, care va gazdui o instalatie de arta contemporana - "Feed me!" (19-21 septembrie).

Bucurestiul danseaza in Centrul istoric

Nu putea lipsi nici Centrul istoric din sarbatorirea Zilelor Bucurestiului. Astfel, timp de trei zile, intersectia strazilor Lipscani si Eugen Carada se va transforma intr-un ring de dans in aer liber. Artistii invitati vor dansa pe ritmuri latino si vor sustine cursuri pentru cei ce doresc sa invete tainele coregrafiei.

Simbolurile Bucurestiului la Palatul Brancovenesc

Si Centrul Cultural “Palatele Brancovenesti” din Mogosoaia participa la sarbatoarea “Zilele Bucurestiului”cu evenimente la care sunt invitati copii din scolile bucurestene si centre de plasament care vor participa la ateliere de creatie, sustinute de artisti plastici. Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formula 1, sub forma de competitie cu premii si jocuri interactive sustinute de actori profesionisti. De asemenea, bucurestenii vor fi invitati in curtea palatului la teatru, precum si la concerte in aer liber. Curtea palatului va fi decorata cu o pictura 3D supradimensionata care va infatisa imagini din trecutul Bucurestiului, din prezent si o proiectie a Bucurestiului in viitor.

Forumul elevilor la Palatului Copiilor

Cu ocazia Zilei Elevilor Bucureşteni, la Palatul Copiilor, va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul va reuni reprezentantii liceelor bucureştene, iar elevii vor participa la workshopuri de dezvoltare şi consiliere personală.

Bucurestii lui Caragiale

Anul acesta, si cea de-a treia editie a Festivalului “Bucurestii lui Caragiale”, care se desfasoara in perioada 28 iunie - 14 septembrie 2014, este dedicata aniversarii a 555 de ani de atestare documentara a Bucurestiului. Spectacolele de teatru in aer liber pregatite in cadrul evenimentului insumeaza 32 de titluri si 139 de reprezentatii, scenografii ce au incantat publicul de-a lungul timpului, dar si actori renumiti, acrobati, dresori, echilibristi si iluzionisti.

Detalii despre evenimente gasiti AICI.

×
Subiecte în articol: aniversare Sorin Oprescu
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close