Antena 3 CNN Actualitate Zeci de kilograme de brânză au fost retrase de la vânzare. Produsul ar putea proveni din laptele contaminat

Zeci de kilograme de brânză au fost retrase de la vânzare. Produsul ar putea proveni din laptele contaminat

Zeci de kilograme de brânză au fost retrase de la vânzare. Produsul ar putea proveni din laptele contaminat
Sursa foto: Foto: savorculture.files.wordpress.com
de M.Z.    |    11 Mar 2013   •   12:18

Zeci de kilograme de brânză din laptele care ar putea fi contaminat cu o toxină cancerigenă au fost retrase de la vânzare, în Gorj. Inspectorii sanitar veterinari susţin însă că nu există pericol pentru consumatori.

Astăzi sunt aşteptate rezultatele finale ale analizelor în scandalul laptelui.

Laptele suspectat că ar fi contaminat cu o toxină cancerigenă e foarte posibil să fi ajuns pe piaţă, deci şi la noi pe masă
, susţin surse din Ministerul Agriculturii. Oficial, însă, o parte din rezultatele de la ANSVSA nu sunt concludente.

Pe 7 martie, inspectorii ANSVSA au găsit într-un depozit din România lapte infestat cu aflatoxină, o micotoxină cancerigenă. Laptele provine atât din Ungaria, cât şi din România.

Aflatoxina este produsă de sporii ciupercilor din genul Aspergillus. Cu alte cuvinte, se dezvoltă odată cu mucegaiul şi apare acolo unde furajul este depozitat în condiţii de umezeală.

Furajul contaminat ajunge în organismul animalului. Mai departe, se poate transmite în lapte si carne şi prin consum, în corpul uman.

Cantităţile mari ingerate pot provoca, în timp, afecţiuni hepatice.

Reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) infirmă ştirea conform căreia o parte din laptele toxic ar fi stat două zile pe piaţă înainte de a fi retras.






×
Subiecte în articol: branza Gorj
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close