Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Chelsea Londra şi Benfica Lisabona vor juca finala Europa League

Chelsea Londra şi Benfica Lisabona vor juca finala Europa League

Chelsea Londra şi Benfica Lisabona vor juca finala Europa League
de M.T.    |    03 Mai 2013   •   09:44

Chelsea Londra va disputa a doua finală consecutivă în Europa, după ce anul trecut a câştigat Liga Campionilor, în timp ce Benfica Lisabona revine într-un ultim act al unei competiţii continentale după 23 de ani. Cele două echipe s-au calificat în finala Europa League, care va avea loc pe 15 mai, la Amsterdam.

Învigătoare cu 2-1 în prima manşă, disputată în Elveţia, Chelsea s-a impus şi în returul cu FC Basel, care a avut loc pe Stamford Bridge, cu scorul de 3-1, revenind după ce a fost condusă la pauză.

Oaspeţii au marcat în prelungirile primei reprize, prin egipteanul Salah, unul dintre cei mai interesanţi tineri jucători din Europa, dar londonezii au înlăturat orice emoţii privind calificarea în debutul părţii secunde, Fernando Torres şi Victor Moses înscriind de două ori în decurs de trei minute.

Cireaşa de pe tort a fost pusă de David Luiz, brazilianul stabilind scorul final în minutul 59 cu o execuţie senzaţională, şut în vinclu cu stângul de la aproximativ 30 de metri, care poate candida la titlul de cel mai frumos gol al competiţiei.

În ciuda faptului că echipa lor va disputa a doua finală europeană la rând şi că este aproape de a-şi îndeplini obiectivul în Premier League, clasare pe unul dintre primele patru locuri, fanii lui Chelsea nu au făcut pace cu managerul Rafa Benitez, la returul cu Basel scandând minute în şir numele lui Jose Mourinho, care, cel mai probabil, va reveni la gruparea din capitala Angliei la finalul acestui sezon.

De mai mult dramatism a avut parte cealaltă semifinală, disputată la Lisabona între Benfica şi Fenerbahce Istanbul. Portughezii, învinşi în Turcia cu 1-0, au câştigat cu 3-1 şi vor avea ocazia să cucerească primul trofeu european după 51 de ani. Precedentul a fost Cupa Campionilor Europeani, în 1962. Ca o curiozitate, şi atunci finala s-a desfăşurat la Amsterdam.

Gazdele au anulat avantajul luat de Fener în tur după doar nouă minute, graţie unei reuşite superbe a lui Nicolas Gaitan, însă formaţia turcă a restabilit egalitatea în minutul 23, atunci când Dirk Kuyt a transformat un penalty acordat în urma unui henţ comis în careu de Garay.

Oscar Cardozo a stabilit rezultatul pauzei, cu un şut din marginea careului, pentru ca tot atacantul paraguayan să pecetluiască victoria şi calificarea celor de la Benfica în minutul 66.

Ultima oară când gruparea portugheză a jucat o finală de cupă europeană a fost în 1990, la Viena, Benfica fiind învinsă în ultimul act al Cupei Campionilor de Milanul lui Arrigo Sacchi cu 1-0.

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close