Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Intoleranţă în fotbalul israelian: Fanii lui Beitar Ierusalim au protestat faţă de transferul a doi jucători musulmani

Intoleranţă în fotbalul israelian: Fanii lui Beitar Ierusalim au protestat faţă de transferul a doi jucători musulmani

Intoleranţă în fotbalul israelian: Fanii lui Beitar Ierusalim au protestat faţă de transferul a doi jucători musulmani
de M.T.    |    29 Ian 2013   •   11:50

Fanii echipei Beitar Ierusalim au protestat faţă de transferul iminent a doi jucători musulmani de la formaţia cecenă Terek Grozny, în timpul meciuli de campionat cu Bnei Yehuda Tel Aviv, disputat sâmbătă.

În timpul partidei, în tribune au putut fi văzute două bannere pe care scria „Beitar va rămâne mereu pură” şi „70 de ani de principii”, aluzie la faptul că formaţia din Ierusalim este singura dintre echipele importante din Israel care nu a transferat jucători arabi până acum.

Suporterii celor de la Beitar sunt cunoscuţi pentru extremismul lor, fiind consideraţi un bastion al dreptei din Israel, iar federaţia din această ţară consideră că oficialii clubului „nu au făcut niciun efort onest de a combate cântecele rasiste” din tribune.

În ciuda nemulţumirii fanilor, proprietarul clubului, Arcadi Gaydamak, a declarat că transferurile lui Zaur Sadayev (23 de ani) şi Gabriel Kadiev (19 ani) vor fi perfectate.

„Cei doi jucători din Cecenia vor veni la Beitar. Din punctul meu de vedere nu există nicio diferenţă între un fotbalist evreu şi unul musulman”, a spus Gaydamak, care a adăugat că „trebuie să privim lucrurile profesionist şi trebuie să-i tratăm bine şi corect. Întotdeauna au existat relaţii bune între musulmanii din Rusia şi Caucaz şi evrei”.

Gaydamak este de părere că aducerea celor doi jucători ceceni este „cel mai bun răspuns pentru comportamentul fanilor” şi a ţinut să amintească tuturor că „Ierusalimul este capitala simbolică a prieteniei dintre oameni, astfel că nu există niciun motiv pentru care evreii şi musulmanii să nu poată trăi în pace, mai ales într-o echipă de fotbal”.

Reacţia fanilor a fost criticată şi de antrenorul echipei, Eli Cohen, care a spu că „nu-i înţeleg pe suporteri. Sunt un miliard de musulmani în lume şi trebuie să învăţăm să trăim alături de ei. Sunt diferenţe între un musulman din Europa şi unul arab, iar fanii de aici au probleme cu arabii care trăiesc în Orientul Mijlociu”.

Totuşi, declaraţiile oficialilor lui Beitar nu sunt suficiente pentru a-i convinge pe suporteri. Unul dintre ei a declarat pentru ynetnews.com că „asta se va întâmpla doar peste cadavrul meu. Nu vom accepta. În fiecare secundă în care se vor afla pe teren, o să-i facem să-şi piardă minţiile, până vor cere să plece”.

Nu este deloc o exagerare. În trecut, şi alţi jucători musulmani au îmbrăcat tricoul lui Beitar, albanezul Viktor Pacha sau nigerianul Ibrahim Nadala, ambii plecând de la echipă din cauza tratamentului la care au fost supuşi de ultraşi.


×
Subiecte în articol: Israel cecenia protest rasism
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close