Antena 3 CNN Externe Iulia Timoşenko ameninţă cu Revoluţia Portocalie 2

Iulia Timoşenko ameninţă cu Revoluţia Portocalie 2

Iulia Timoşenko ameninţă cu Revoluţia Portocalie 2
Sursa foto: iulia timosenko
05 Feb 2010   •   01:40

Premierul Ucrainei, Iulia Timoşenko, a ameninţat că va conduce o a doua Revoluţie Portocalie dacă alegerile prezidenţiale pe care speră să le câştige duminică vor fi fraudate.
Ameninţările au alimentat tensiunile înainte de scrutinul în care se va confrunta cu Viktor Ianukovici,un rusofil învins de prima Revoluţie Portocalie din 2004.
Deşi ambii candidaţi au făcut recent curte Rusiei, politicile lui Ianukovici sunt privite a fi mai pe placul Kremlinului, în timp ce Timoşenko este privită ca mai pro-europeană.
În eventualitatea unei fraude, Timoşenko arăta că nu va ezita să declanşeze o repetare a Revoluţiei Portocalii şi să cheme susţinătorii în piaţa centrală din Kiev.

"Dacă Ianukovici vrea o luptă dreaptă, suntem pregătiţi să concurăm cu el. Dar dacă va căuta să înşele, îi vom opune rezistenţă cum nu a mai văzut, nici chair în2004. Vom strânge oamenii?, sublinia aceasta, acuzându-l pe contracandidat că încearcă "să violeze democraţia".
Timoşenko răspundea astfel la ceea ce a calificat a fi schimbări inacceptabile, de ultim moment, a legii electorale, promovate de oponenţii său politici. Ea pretinde că aceste modificări deschid calea unei masive fraude electorale.
În timpul Revoluţiei Portocalii din 2004, sute de mii de persoane au ieşit pe stradă şi au răsturnat rezultatele alegerilor considerate fraudate ce îl dădeau câştigător pe Ianukovici.
Protestele, considerate a fi cele mai mari din Europa după al Doilea Război Mondial, au pus Ucraine pe un curs pro-occidental, departe de Moscova. Cinci ani de nemulţumire au răsturnat însă această tendinţă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close