Antena 3 CNN Externe NATO le mai amână pe Georgia şi Ucraina, pentru a nu supăra Moscova

NATO le mai amână pe Georgia şi Ucraina, pentru a nu supăra Moscova

NATO le mai amână pe Georgia şi Ucraina, pentru a nu supăra Moscova
01 Dec 2008   •   06:52

Miniştrii de externe ai NATO vor încerca să evite o problemă diplomatică cu Moscova şi vor nega Georgiei şi Ucrainei posibilitatea de a face primul pas spre garantarea calităţii de membru al alianţei. Cele două foste republici sovietice au aşteptat opt luni pentru a vedea dacă prietenii din Occident îi vor lăsa să participe la planul de acţiuni pentru aderarea la NATO- MAP-programul formal de anntrenament şi asistenţă ce duce în final la integrare.
Acum, la propunerea Marii Britanii, miniştrii au găsit o nouă formulă ce le va ţine pe cele două ţări legate de NATO, dar fără a le pune pe drumul ce le face membre. Mutarea este menită a mulţumi atât cele doup state, cât şi Moscova. La summitul NATO de la Bucureşti din aprilie, alianţa a fost de acord să le face pe Georgia şi Ucraina membre, dar, în pofida presiunii americane de a începe procesul imediat, Franţa, Germania şi Italia s-au temut de reacţia Rusiei. Deşi se credea că la întâlnirea actuală ar fi fost atrase oficial spre NATO, războiul din Georgia din august a schimbat totul.
Acum diplomaţii NATO au recunoscut că MAP a devenit ?un cuvânt obscen din trei litere? deoarece ar semnala Rusiei şi lumii că ar fi ca şi membre cele două state, scrie The Times.
Având în vedere experienţa fostelor state din spaţiul sovietic, Georgiei şi Ucrainei li se va oferi propriul program, făcut pe măsură, dar fără un orar şi un termen limită pentru o eventuală calitate de membru.
La Bruxelles, miniştrilor li se va cere să aprobe o relaţie mai structurată care să garanteze schimburile militare şi ajutorul pe termen lung în transformarea forţelor armate ale Georgiei şi Ucrainei- mutări menite a se vrea concesiuni aduse Rusiei. Oricum, diplomaţii NATO au recunoscut totuşi că nu există cale de întoarce de la promisiunea făcută la Bucureşti, care va fi respectată la un moment dat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Georgia Ucraina Rusia Bruxelles
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close