Antena 3 CNN Externe Rasmussen: Bosnia va fi binevenită în NATO

Rasmussen: Bosnia va fi binevenită în NATO

Rasmussen: Bosnia va fi binevenită în NATO
Sursa foto: anders fogh rasmussen
24 Mar 2010   •   08:36

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a confirmat că alianţa militară ar saluta intrarea Bosniei şi Herţegovina în rândurile sale, dar adăuga că acest proces va veni cu unele condiţii.
Rasmussen, alături de ambasadorii statele membre NATO din Bosnia, s-a întâlnit la Sarajevo cu preşedinţia colectivă a Bosniei pentru a discuta planul de acţiune pentru aderare la NATO-(MAP).
La începutul lunii, aliaţii NATO au acceptat să primească participarea Bosniei în MAP, când vor începe progresele în reformele necesare.
Rasmussen sublinia că "uşa este deschisă", iar NATO este pregătită să ajute Bosnia pe drumul spre calitatea de membru.
Cu toate acestea, o serie de chestiuni, din care multe nu sunt legate direct de securitate, trebuie rezolvate înainte ca statul balcanic că poată participa la procesul de pre-aderare.
Rasmussen preciza că reforma instituţională şi respectul pentru drepturile omului sunt de interes pentru NATO.
Haris Silajdzic, reprezentând preşedinţia, arăta că Bosnia a decis anterior de întâlnirea cu şeful NATO să distrugă surplusul de arme şi muniţie.
El preciza de asemenea că trimiterea de trupe bosniace în Afganistan ca parte a Forţei Internaţională de Asistenţă de Securitate (ISAF) va fi pe agenda preşedinţiei.
O decizie referitoare la admiterea Bosniei în MAP este aştptată în timpul întâlnirii miniştrilor apărării a NATO, pe 22 aprilie la Tallinn, Estonia.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Anders Fogh Rasmussen NATO Bosnia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close