Antena 3 CNN Externe Revista presei. Iranienilor li se cer mai multi copii. Teheran, profund îngrijorat de noua politică nucleară SUA. Rusia doreşte rol mai activ în Europa. China vrea un rol global mai mare

Revista presei. Iranienilor li se cer mai multi copii. Teheran, profund îngrijorat de noua politică nucleară SUA. Rusia doreşte rol mai activ în Europa. China vrea un rol global mai mare

Revista presei. Iranienilor li se cer mai multi copii. Teheran, profund îngrijorat de noua politică nucleară SUA. Rusia doreşte rol mai activ în Europa. China vrea un rol global mai mare
Sursa foto: ziare
30 Apr 2010   •   04:07
Ahmadinejad le cere iranienilor să facă mai mulţi copii

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a luat în derâdere premiata politică de planificare familială iraniană şi a precizat, din nou, că este împotriva politicii de controlare a natalităţii, cerându-le cetăţenilor iranieni să facă mai mulţi copii.
Preşedintele iranian i-a criticat pe "cei care au copiat în ţară modelul occidental, susţinând că doi copii sunt suficienţi.
"În urmă cu 40 de ani, occidentalii erau în favoarea unui control al natalităţii. Dar acum, populaţia lor a îmbătrânit şi încurajează familiile să aibă mai mulţi copii, oferindu-le avantaje financiare", a adăugat el.
El amintea apoi că unii au copit mimetic aceste planuri în Iran şi au făcut o lege. El făcea referire la un act din 1993 menit a controla creşterea populaţiei după anii de boom ce au urmat Revoluţiei Islamice, scrie Sydney Herald.
Rata de creştere a populaţiei este în prezent de 1,6 % faţă de 3,2% după Revoluţia islamică din 1979.
Guvernul distribuie gratuit pilule şi prezervative, iar tinerii căsătoriţi sunt obligaţi să participe la cursuri privind metodele de contracepţie, înainte de a obţine un certificat de căsătorie.
Populaţia iraniană, în prezent de 74 de milioane, era numai de 36 de milioane în momentul Revoluţiei islamice din 1979. Aceasta s-a dublat în 30 de ani.
După revoluţie, ayatollahul Khomeiny i-a încurajat pe iranieni să aibă copii şi, după mai puţin de zece ani, în 1988, populaţia depăşise 55 de milioane de persoane.
În prezent, 60% din populaţie are mai puţin 30 de ani.




Iran, profund îngrijorat de noua politică nucleară americană


Un parlamentar iranian a criticat noua politică nucleară americană, declarând că ameninţarea cu folosirea armelor atomice este motiv de profundă îngrijorare.
Preşedintele comisiei parlamentare pentru politică externă şi securitate naţională, Alaeddin Boroujerdi, a criticat SUA pentru că au numit Iran şi Coreea de Nord drept ţinte potenţiale ale unui atac cu arme nucleare, transmite Press Tv.
"Ameninţara cu un atac nuclear asupra Iranului va provoca, fără îndoială, îngrijorarea globală, la peste 60 de ani de la bombardarea nucleară a Hiroshimei," arăta oficialul.
Acesta sublinia că SUA este singrurul stat care a folosit arme nucleare, iar Washington ar trebui să îşi ceară scuze pentru că nu şi-a respectat obligaţiile internaţionale.




Diplomat: Rusia doreşte rol mai activ în Europa

Rusia doreşte un rol mai activ în modelarea agendei europene pe toate chestiunile şi o schimbare în vechiul model bipolar.
"Dorinţa noastră este de a juca un rol semnificativ în arhitectura internaţională economică şi politică, prin participarea noastră la G8 şi G20,
dar şi în BRIC, ce cuprinde Brazilia, Rusia, India şi China," arăta Vladimir Cijov, reperezentant permanent al Rusiei la UE, citat de Xinhua.
Remarcând un declin în statutul securităţii în Europa, diplomatul a făcut apel la o schimbare a lumii în mai bine.


Lavrov: ONU va aborda curând problema securităţii nucleare

Consiliul de Securitate al ONU va aborda, în viitorul apropiat, subiectul sancţiunilor contra Iranului,arăta ministrul rus de Externe.
"În absenţa cooperării din partea Iranului, este foarte posibil ca sancţiunile să devină inevitabile,iar în viitorul foarte apropiat Consiliul de Securitate va aborda aceste sancţiuni," preciza Serghei Lavrov, preluat de RIA Novosti .
El preciza că sancţiunile ar trebui să aibă doar un scop- să convingă Iranul să rezolve chestiunile legate de programul său nuclear şi să ajute la consolidarea regimului de nonproliferare.






China vrea un rol global mai mare

China a promis să îşi asume un rol mai mare în chestiunile globale, joi, arătând că va colabora cu UE pe subiectul non-proliferării, securităţii energetice şi schimbării climatice.
În cadrul discuţiilor dintre premierul chinez Wen Jiabao şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cele două părţi s-au înţeles să lupte contra protecţionismului şi să elimine barierele comerciale, explică AFP.
"China îşi va asuma responsabilităţi internaţionale mai mari," arăta Wen la conferinţa de presă. "Aceasta nu numai pentru a respecta aşteptările internaţionale, ci serveşte de asemenea intereselor Chinei."
În timp ce Barroso sublinia că parteneriatul dintre China şi comunitatea europeană este şi mai relevant într-o lume cu o globalizare în creştere.
Oricum, în ce priveşte principala preocupare a UE şi SUA- programul nuclear iranian, Wen nu a spus dacă Beijing va sprijini noile sancţiuni.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close