Antena 3 CNN Externe Talibanii afgani folosesc armament american

Talibanii afgani folosesc armament american

Talibanii afgani folosesc armament american
Sursa foto: taliban
21 Mai 2009   •   18:50

Muniţia găsită la unii luptători talibani morţi este identică cu cea dată forţelor de securitate afgane, s-a descoperti în urma unei anchete. Aceasta a provocat îngrijorare că armele oferite guvernului afgan de Occident ajung cumva în dotarea insurgenţilor.
Din 30 de încărcătoare luate de la unii luptători ucişi în estul Afganistanului, cel puţin 17 conţineau cartuşe identice cu cele oferite guvernului afgan de armata SUA.
De altfel, îngrijorarea că armele şi muniţia ar putea fi vândute insurgenţilor nu este nouă, având în vedere salariile proaste şi corupţia din Afganistan.
Anterior în acest an, congresul american avertiza că 242.000 de arme trimise în Afganistan în ultimii ani sunt în pericol de a fi ?furate sau pierdute? din cauza unei evidenţe proaste. Departamentul american al Apărării are date complete doar pentru o treime din arme, se arăta.

New York Times a examinat muniţia capturată luna trecută de un batalion american, în urma unei ambuscade în timpul căreia au fost ucişi 13 insurgenţi la graniţa cu Pakistan.
Datele producătorilor de pe încărcătoarele de calibru 7.62 arătau că 17 dintre ele aveau cartuşe de la o fabrică din California sau o fostă fabrică cehă de stat. Ambele furnizează acum cartuşe guvernului afgan şi nu există dovezi că producătorii ar face livrări directe insurgenţilor.
Un purtător de cuvânt al unităţii americane de antrenament al forţelor afgane şi care furnizează şi armele arăta că nu se poate confirma dacă armele insurgenţilor provin de la forţele afgane.
Colonelul Christian Kubik declara că muniţia putea proveni şi din tâlhărirea unor staţii de poliţie sau prin capturarea în lupte.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close