Antena 3 CNN Externe Conflict antisemit la Chişinău. Mai mulţi protestatari au dărâmat un simbol evreiesc

Conflict antisemit la Chişinău. Mai mulţi protestatari au dărâmat un simbol evreiesc

Conflict antisemit la Chişinău. Mai mulţi protestatari au dărâmat un simbol evreiesc
14 Dec 2009   •   11:41

Aproximativ o sută de oameni au protestat în centrul Chişinăului faţă de instalarea unui simbol evreiesc cu ocazia sărbătorii Hanuka. Grupul format din enoriaşi ortodocşi au scandat lozinci şi au venit ?înarmaţi? cu drapele ale Republicii Moldova şi cruci. Ei au doborât Menora evreiască instalată la 11 decembrie în parcul Ştefan cel Mare din Chişinău, şi au aşezat în locul acesteia o cruce de lemn, relatează Unimedia.md.

?Noi suntem în ţară ortodoxă şi Ştefan cel Mare a apărat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit şi au pus menora. Este o fărădelege, o îngăduinţă a puterii de stat de astăzi, care a permis aşa ceva într-o ţară ortodoxă. Eu fac apel, dacă sunteţi ortodocşi, sculaţi-vă şi spuneţi cuvântul vostru?, a declarat protoiereul Anatolie Cibric.

La scurtă vreme după incident, la faţa locului au sosit reprezentanţi ai minorităţii ebraice. Ilia Şaţ, directorul Congresului Evreilor din Republica Moldova, a declarat că acţiunea a fost una legală şi că au toate aprobările necesare. Reprezentanţii comunităţii evreieşti se întâlnesc luni în cadrul unui Congres Extraordinar pentru a decide ce măsuri trebuie să ia în urma incidentului.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti. Alexandru Pincevschi, a calificat protestul ca fiind antisemit. Potrivit acestuia, reprezentanţii comunităţii vor discuta ceea ce s-a întâmplat cu conducerea Mitropoliei Moldovei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Mitropoliei gestul enoriaşilor nu a fost aprobat de conducere. ?Este vorba de o actiune necoordonată cu conducerea Mitropoliei Moldovei. Vom investiga acest caz şi vom lua măsurile care se impun. Este o acţiune regretabilă.?

Aproximativ 20 de poliţişti au asigurat ordinea la locul incidentului, unde s-a deplasat şi Şeful Poliţiei Municipale, Silviu Muşuc. Poliţia a adunat probe de la faţa locului pentru a vedea dacă protestul enoriaşilor poate fi încadrat la sancţiuni penale sau administrative.

20 de poliţişti au însoţit Menora care a fost transportată la Memorialul Victimelor Holocaustului.
Comunitatea evreiască din Republica Moldova numără, în prezent, 30.000 de membri. În anii 1900 erau 300.000 de evrei în Moldova, dar au fost decimaţi de holocaust şi de acţiunile antisemite din perioada stalinistă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Chisinau evrei
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close