Antena 3 CNN Politică Năstase se opune legii pensiilor: Validează nedreptăţile, diferenţierile practice impuse de sistemul comunist

Năstase se opune legii pensiilor: Validează nedreptăţile, diferenţierile practice impuse de sistemul comunist

Năstase se opune legii pensiilor: Validează nedreptăţile, diferenţierile practice impuse de sistemul comunist
Sursa foto: Adrian Nãstase
19 Mai 2010   •   10:51

Dacă legea pensiilor ar trece de parlament în varianta dorită de Guvern, s-ar valida, prin lege, diferenţierile din sistemul comunist, scrie miercuri, preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, pe blogul său. De aceea Năstase susţine că va face tot ce va putea, în Parlament, pentru ca Legea pensiilor unitare să nu fie adoptată în forma propusă de Guvern. În prezenz, legea sistemului unitar de pensii a trecut prin aprobare tacită de Senat, iar Camera Deputaţilor este forul decizional.

În opinia lui Năastase, principiul contributivităţii, propus de premierul Emil Boc pentru plata pensiilor, este corect doar dacă este aplicat de la zero- În realitate, acest principiu trebuie tratat cu relativism şi nu poate fi niciodată acceptat ca singură regulă de acordare a pensiilor, scrie social-democratul.

Năstase face un paralism cu perioada comunistă, amintind că cele mai mari salarii le aveau cei de la partid şi cei din zona Securităţii, care aveau, în consecinţă, şi marile contribuţii la bugetul statului. Pe de altă parte, cei cu contribuţii mici erau cei defavorizaţi de sistemul comunist, respectiv cercetătorii, profesorii, învăţătorii, chiar agricultorii, care nu aveau deloc contribuţii şi nu din vina lor).

"În prezent, majoritatea pensionarilor sunt oameni care au contribuit mult în perioada comunistă. Nu îi avem pensionari pe cei care au muncit doar după 1989. Iar a impune acum exclusiv regula contributivităţii înseamnă a consacra, prin lege, nedreptăţile sistemului comunist. Şi înseamnă a valida oficial diferenţierile practice pe care comunismul le-a impus în societate. Nu ştiu dacă domnul Boc îşi dă seama de asta sau dacă nu cumva tocmai asta doreşte", avertizează Năstase.
Un alt argument folosit de Năstase pentru a explica de ce nu susţine proiectul Legii pensiilor unitare propus de Guvern are legătură cu faptul că persoanele din sistemele speciale nu au condiţii egale cu ceilalţi contributori.
"Lor nu li se opresc contribuţii din salariu, tocmai pentru că au un statut diferit. Nu sunt privilegiaţi, aşa cum ar crede unii. Da, au siguranţa salariului şi a locului de muncă. Da, unii au chiar şi nişte beneficii (câte se mai dau în statul tot mai mic pe care îl conduce cel mai mic om politic din România - şi nu o spun la propriu). Dar au în acelaşi timp şi foarte multe restricţii, care îi impiedică să aibă alte venituri decât cele din respectivul serviciu. Şi, câtă vreme sistemul a fost construit astfel încât să nu fie nevoie de contribuţia lor, pentru că sistemul lor de pensii e diferit de al celorlalţi, aşa cum e peste tot în lumea civilizată, principiul contributivităţii nu se aplică la ei", arată Năstase.
Antena3.ro



×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close