Antena 3 CNN Politică Parlamentarii PNL, trimişi de coaliţie să înnoade prietenie prin Asia şi Africa

Parlamentarii PNL, trimişi de coaliţie să înnoade prietenie prin Asia şi Africa

Parlamentarii PNL, trimişi de coaliţie să înnoade prietenie prin Asia şi Africa
Sursa foto: Puiu Haºotti
05 Mar 2009   •   14:15

Liberalii au rămas de căruţă la împărţeala grupurilor parlamentare de prietenie. Algeria, Armenia, Iran, Kazahstan, Pakistan, Panama, Peru, Tunisia, Turkmenistan, Vietnam şi Etiopia sunt statele de mare importanţă ?geopolitică? cu care parlamentarii PNL trebuie să lege legături de prietenie. Exotismul ţărilor asiatice sau africane nu a potolit furia liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, care, în şedinţa conducerilor reunite ale celor două camere legislative, i-a acuzat pe reprezentanţii coaliţiei că şi-au oprit pentru ei ţările mai tentante cum ar fi cele din spaţiul european
Grupuri de prietenie mai tentante şi mai puţin tentante
"Pentru Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor şi din Senat, sunt repartizate funcţii în grupurile de prietenie în ţări de care, cu siguranţă, nu foarte mulţi am fi foarte interesaţi. Eu nu spun că vreun grup de prietenie este mult mai important decât altul, spun doar că sunt grupuri de prietenie mai tentante şi mai puţin tentante. Fără niciun fel de logică, această repartizare de preşedinţi, vicepreşedinţi şi secretari s-a făcut pentru grupurile de prietenie şi eu nu pot fi de acord cu această repartizare. Cum se face că, de exemplu, Grupul parlamentar al PNL nu are preşedinţia niciunei ţări europene?", a afirmat Haşotti, iritat că PNL şi UDMR au primit firimiturile de la masa negocierilor PSD-PDL.
El a acuzat parlamentarii PDL şi PSD că au negociat singuri între ei, punând restul deputaţilor şi senatorilor aparţinând altor formaţiuni politice în faţa faptului împlinit.
?De data aceasta, majoritatea parlamentară a venit cu o negociere făcută între cele două partide şi celelalte două partide plus minorităţile, nu ştiu dacă şi minorităţile, dar celelalte două partide au fost puse în faţa unui fapt împlinit, negociat nu la nivelul Parlamentului, ci la nivelul celor două partide? a susţinut senatorul liberal.
Haşotti: ?Turkmenistan, Kazahstan şi Panama? Nu suntem chiar aşa copii?
Conform stenogramei şedinţei Birourilor Permanente reunite în data de 2 martie, social-democrat Aurelia Basile a pretins că liberalii şi-ar fi făcut-o cu mâna lor, prin parlamentarul Horia Uioreanu fiind cel care a făcut primele alegeri. ?Ceea ce vă putem spune este că reprezentantul Grupului parlamentar al PNL a fost cel care a tras primul. Deci el şi-a ales, prima oară, preşedinţia grupurilor de prietenie şi pe urmă celelalte partide. Este un lucru care poate fi verificat. Întrebaţi-l pe domnul Uioreanu? a plusat parlamentrul social-democrat. ?Domnul Uioreanu a venit şi a tras primul. După a ceea a tras reprezentantul UDMR, care şi-a ales grupurile şi apoi reprezentantul minorităţilor. Ce a fost la sfârşit, s-a împărţit pe baza algoritmului între PD-L şi PSD? i-a ţinut hangul colegul Valeriu Zgonea.
Geoană: ?Harta geopolitică a lumii se reaşează. PNL anticipează anumite mutaţii?
?Turkmenistan, Kazahstan şi Panama? Pentru numele lui Dumnezeu, nu suntem chiar aşa copii, aici. Să înţeleg că domnul Uioreanu a dorit aşa: Algeria, Armenia, Iran, Kazahstan, Pakistan, Panama, Peru, Tunisia, Turkmenistan, Vietnam şi Etiopia. Pe acestea le-a tras, da?? s-a enervat şi mai mult Haşotti.
Amuzat de situaţie, preşedintele Senatului, Mircea Geoană l-a luat peste picior pe colegul liberal. ?Harta geopolitică a lumii se reaşează şi cred că Grupul parlamentar al PNL anticipează anumite mutaţii? a comentat liderul PSD.
Liberalul Uioreanu, ţap ispăşitor la negocieri
Venit la discuţii, Uioreanu a arătat însă cu degetul spre coaliţia PSD-PDL. "Sunt Uioreanu, vicelider al Grupului parlamentar al PNL, cel care despre se vorbeşte că a atras primul şi?Ca să fie lucrurile înţelese până la capăt, mutarea ni s-a dat în plic: "Voi, între UDMR şi PNL, alegeţi din acele zece bucăţi?? Cam asta am tras primul, din cele zece rămase. Într-adevăr, am tras primul din ceea ce a rămas" a elucidat problema Uioreanu.
Nervos, Haşotti a ameninţat că grupurile PNL ar putea decide să nu desemneze nici o persoană în funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte sau secretar în aceste grupuri, în cazul în care nu se renegociază această problemă.
"Dacă există o anumită flexibilizare a anumitor situaţii, încurajez liderii de grupuri să aibă o nouă conversaţie până pe data de 5 martie 2009, când aşteptăm propuneri nominale (n.r. pentru funcţiile de conducere ale grupurilor de prietenie)", a cedat Geoană.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PNL parlament negocieri prietenie
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close