Antena 3 CNN Economic Auto Taximetriştii din Bucureşti, fără licenţe din februarie. Se află în ilegalitate, dar nu pot fi amendaţi!

Taximetriştii din Bucureşti, fără licenţe din februarie. Se află în ilegalitate, dar nu pot fi amendaţi!

Taximetriştii din Bucureşti, fără licenţe din februarie. Se află în ilegalitate, dar nu pot fi amendaţi!
Sursa foto: Taximetristii au ramas fara licente
12 Mai 2010   •   13:57
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Unul dintre elementele care face diferenţa între taxiurile-fantomă şi cele ?de firmă? este autorizaţia de funcţionare, care este emisă de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) şi care trebuie să fie instalată în nituri pe portierele din spate ale taxi-ului. Alături de numărul maşinii, pe plăcuţă trebuie să apară şi data la care expiră licenţele respective. În speţă, în Capitală vorbim de data de 28 februarie 2010, la care toate taxiurile se aliniază în ceea ce priveşte expirarea licenţei de funcţionare. Şi totuşi, suntem la mijlocul lunii mai, ce se întâmplă cu acele licenţe? Primăria nu le-a emis, iar poliţia nu poate da amenzi.

Când luăm un taxi spre o anumită destinaţie ne uităm la câteva semne ?originale? ale firmei respectiv, care să ateste că nu vom fi ţepuiţi. Un astfel de semn este şi autorizaţia de funcţionare, care a expirat în ultima zi din februarie a acestui an, pentru toţi taximetriştii şi toate companiile de taxi care efectuează curse pe raza Bucureştiului.

Licenţe pentru taximetrişti, gata în jumătate de an de la expirare

Autoritatea emitentă a acestor licenţe este Primăria Municipiului Bucureşti, care se confruntă pentru prima oară cu o astfel de situaţie şi anunţă că licenţele vor fi gata abia la sfârşitul lunii august.

?Licenţele expirate nu au fost reînnoite până acum, din cauza faptului că au expirat toate în aceeaşi zi şi procesul de tipărire durează. E primul an în care ne confruntăm cu o asemenea situaţie, pentru că aceste licenţe s-au acordat taximetriştilor prima dată în urmă cu cinci ani, iar anul acesta, când ele au expirat, s-a creat situaţia în care nu s-au putut tipări în acelaşi timp. Astfel, ele vor fi emise la sfârşitul lunii august a acestui an, pe o perioadă de cinci ani?, explică pentru Antena3.ro Ion Dedu, şeful Direcţiei Transporturi din cadrul PMB.

El adaugă pentru Antena3.ro că din cele 10.000 de licenţe care au fost solicitate de către taximetrişti, 1400 sunt pregătite pentru a fi emise, cu menţiunea că mai trebuie supuse unor verificări, semnături şi tipăriri, procedeu care durează.

Cum funcţionează momentan taxiurile, fără a avea la mână licenţa?

Pentru că licenţele vor fi pregătite abia în 6 luni de la expirarea lor, totuşi taximetriştii sunt obligaţi să aibă asupra lor anumite acte. În acelaşi timp, deşi licenţele nu sunt gata, Poliţia nu poate da amenzi.

?Momentan, taximetriştii se află în ilegalitate, fac curse ilegal, pentru că nu au licenţă. Ar trebui ca Poliţia să-i amendeze, dar nu putem face asta, că asumarea este a Primăriei, care nu a emis acele autorizaţii de funcţionare la timp?, precizează pentru Antena3.ro Călin Lupşa, şeful Biroului Control Tehnic din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei şi care aparţine de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Ion Dedu adaugă pentru Antena3.ro că până la emiterea licenţelor, taximetriştii vor funcţiona cu o copie conformă cu viza şi pe care trebuie să o expună pe bordul maşinii, astfel încât să fie vizibilă clientului.

Faptul este confirmat şi de Nicolae Truşcă, directorul companiei de taxi Auto Cobălcescu, care mai spune pentru Antena3.ro că firma pe care o conduce a depus documentele necesare prelungirii autorizaţiilor şi aşteaptă eliberarea lor.

Cum va fi la următoarea autorizare, în anul 2015?

?Autorizaţiile nu au fost vizate, pentru că Primăria a avut unele probleme la depunere pentru prelungire, din partea persoanelor fizice autorizate şi a firmelor, iar acum se circulă cu o viză de prelungire pe autorizaţia veche, cu valabilitate până pe 31 august 2010, dată la care Primăria este obligată să elibereze autorizaţiile cu viza până la 28 februarie 2015?, completează Truşcă pentru Antena3.ro

Şi V.N., taximetrist la compania Taxi As, care practică meseria din anii ?90, este nedumerit de situaţie. ?Nu ştiu ce s-a întâmplat cu licenţele, dar mi se pare un haos. Este dificil să semneze şi să tipărească nişte documente? Acum facem curse cu o copie, atât?, mai zice taximetristul.

Autorităţile au fost luate prin surprindere de către expirarea autorizaţiilor în aceeaşi zi, dar este posibil ca acest lucru să nu se mai repete. Ion Dedu mai spune pentru Antena3.ro că în cinci speră ca legislaţia să fie modificată şi ca data expirării să fie diferită şi să nu pice în aceeaşi zi.

În Bucureşti, aproape 5000 de persoane fizice autorizate au solicitat prelungirea licenţelor şi aproape 40 de firme de taxi-uri, fiecare companie cu un număr diferit de licenţe.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: taxi autorizatie cursa tarif primarie Politie
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close