Antena 3 CNN Timp liber Turism Detaliul care poate face din vacanța ta cea mai costisitoare escapadă

Detaliul care poate face din vacanța ta cea mai costisitoare escapadă

O parte din bucuria de a călători vine din experiența necunoscutului, un alt climat, cultură sau bucătărie. Dar când vine vorba de plăți pentru lucruri în străinătate, s-ar putea să ne simțim mai confortabil folosind moneda cu care suntem cel mai familiar, cea pe care o folosim acasă.

Detaliul care poate face din vacanța ta cea mai costisitoare escapadă
Sursa foto: pexels.com
de Alexandra Axinia    |    21 Iun 2023   •   14:00

Atunci când vine nota de plată la restaurant, spre exemplu, clienții străini s-ar putea să primească opțiunea de a plăti cu cardul în moneda țării lor, în locul celei folosite în țara pe care o vizitează.

Opțiunea, numită "conversie valutară dinamic" sau "alegerea monedei de plată", este un serviciu care îți face viața mai ușoară. Acesta îți convertește suma pe care trebuie să o plătești în moneda pe care o înțelegi cel mai bine.

Dar, acest serviciu nu este gratis, iar comisionul care ți se aplică la fiecare plată poate fi unul exorbitant. Un studiu arată că taxa medie plătită de clientul care folosește această opțiune este de 7,6%, de peste două ori mai mare decât cea care se aplică dacă plătește în moneda locală (de obicei, între 1,5% și 3%).

De exemplu, să presupunem că un călător francez iese la cină într-un oraș britanic, iar factura finală ajunge la 88,43 lire sterline, echivalentul a 100 de euro sau aproximativ 108 dolari. Plata în moneda Marii Britanii, care ar fi apoi convertită în euro de către banca restaurantelor franceze, ar duce la o plată de aproximativ 102 EUR. Dar utilizarea conversiei valutare dinamice pentru a plăti factura restaurantului direct în euro i-ar costa 107,60 EUR.

Citește și: Detaliile la care trebuie să fii atent când cumperi o vacanță | Ce trebuie să scrie în contract 

Și deși este scump pentru turiști, "serviciul" de alegere a monedei poate fi foarte profitabil pentru cei care îl operează. Companiile care oferă opțiuni dinamice de conversie valutară obțin venituri semnificative din conversie – o parte dintre acestea fiind adesea împărțită cu afacerea în care are loc tranzacția.

În ciuda taxelor mari de conversie implicate de conversia dinamică a monedei, majoritatea autorităților guvernamentale din întreaga lume au ezitat să intervină. Un posibil motiv pentru aceasta este că reglementarea ar fi văzută ca ar putea afecta profiturile întreprinderilor locale.

Excepție este Uniunea Europeană, care consideră costurile excesive de tranzacție  ca fiind o barieră  în calea dezvoltării afacerilor și își propune să protejeze consumatorii europeni.

Conform CNN, dacă sunteți în vacanță, sfatul este de a refuza opțiunea de a plăti în moneda ta de origine și să optezi pentru taxele de conversie mai rezonabile percepute de banca ta. 

×
Subiecte în articol: conversie moneda vacanţă
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close