Antena 3 CNN Actualitate 21 de mandate de arestare pentru membrii reţelei infracţionale în domeniul informatic

21 de mandate de arestare pentru membrii reţelei infracţionale în domeniul informatic

21 de mandate de arestare pentru membrii reţelei infracţionale în domeniul informatic
16 Iul 2008   •   17:09

21 dintre membrii reţelei infracţionale specializate în comiterea de infracţiuni informatice au primit mandate de arestare pentru 29 zile. Magistraţii tribunalului Vâlcea au luat această decizie miercuri. "Cele 19 persoane deja reţinute au primit mandate de arestare de 29 de zile, dintre care unul, care e minor, doar de 19 zile. Două persoane au primit mandate de arestare în lipsă, ele fiind plecate, una în SUA, iar cealaltă în vacanţă în Egipt.

Persoanele reţinute la Vâlcea, pentru organizarea de licitaţii fictive pe diferite site-uri şi acces ilegal la mai multe conturi bancare, au fost duse, marţi noapte, la sediul DIICOT, pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirile.

Forţele de ordine române, împreună cu agenţii FBI, au efectuat nu mai puţin de 35 de descinderi, în 4 judeţe şi în Capitală, în locuinţele unor persoane supectate de fraude informatice. Specialiştii în calculatoare sunt suspectaţi că ar fi dat străinilor ţepe de câteva milioane de dolari. Cei 80 de poliţişti şi peste o sută de jandarmi au ridicat 19 suspecţi din faţa monitoarelor.

Cea mai mare parte a reţelei era localizată în judeţul Vâlcea, dar unul dintre sefii reţelei a fost găsit în apartamentul din Capitală al deputatului PD-L Neamţ, Dumitru Puzdrea. Miliardarul, proprietar al complexului Flora, a declarat însă la Antena 3 că nu ştie nimic în legătură cu respectivii indivizi. Vecinii însă îl contrazic pe deputat şi spun că între el şi chiriaş ar exista o legătură de rudenie. Oamenii povestesc şi că tinerii care locuiau în apartamentul de pe strada Niculae Racotă se purtau foarte urât.

Românii făceau fraude pe internet de câteva luni. Ei au intrat în atenţia ofiţerilor de la crimă organizată după ce sute de străini au făcut plângeri la FBI că au fost păcăliţi. Modalitatea de lucru era foarte simplă. Hakerii postau anunţuri false de vânzări pe internet, pe site-uri precum E-Bay, sub identităţi ale unor oameni din străinătate. Îşi făceau conturi bancare şi adrese în străinătate pentru a fi credibili în ochii cumpărătorilor. Banii erau trimişi afară, dar clientul nu primea nimic în schimb. Odată colectaţi, banii erau trimişi în ţară, fie prin firme de transfer rapid, sau prin transportul auto. Anchetatorii au stabilit că niciodată membrii reţelei nu ridicau banii personal. Se foloseau de intermediari pe care îl plăteau cu un mic comision.

România se află printre primele state la fraude pe internet. Iar zona Râmnicu Vâlcea este cunoscută pentru acest tip de fraude.



Citiţi şi OPERAŢIUNE FBI ÎN ROMÂNIA. LIDERUL UNEI REŢELE DE FRAUDE INFORMATICE, CAPTURAT ÎN CASA MILIARDARULUI DUMITRU PUZDREA

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close