Antena 3 CNN Actualitate 215 timbre în valoare de peste două milioane de euro au dispărut de la Muzeul Naţional Filatelic

215 timbre în valoare de peste două milioane de euro au dispărut de la Muzeul Naţional Filatelic

215 timbre în valoare de peste două milioane de euro au dispărut de la Muzeul Naţional Filatelic
Sursa foto: timbre
07 Mai 2010   •   09:59

215 timbre din emisiunea I "Cap de Bour", emise în 1858, au dispărut de la Muzeul Naţional Filatelic. Alte 660 de mărci poştale sunt suspecte de a fi false. Valoarea de inventar a timbrelor este de câteva milioane de euro dar valoarea lor istorică este inestimabilă.

Un control efectuat de Curtea de Conturi anul trecut, în luna octombrie, la Poşta Română a scos la iveală mai multe nereguli în gestionarea Tezaurului Filatelic al României, scrie Jurnalul Naţional.

Cele 215 timbre din emisiunea I "Cap de bour 1858" au fost înlocuite cu unele false. Alte 660 de timbre din emisiunea a II-a "Cap de bour 1858" şi "Principatele Unite 1862 şi 1864" sunt, de asemenea, suspecte că ar fi fost înlocuite. Valoarea exactă de piaţă a mărcilor filatelice este greu de estimat. În 2006 casa elveţiană "David Feldman" a scos la licitaţie mai multe timbre asemănătoare. O piesă din emisiunea "Cap de bour" era evaluată la 100.000 de euro.

Controlul Curţii de Conturi a constatat că, din 1990, când Tezaurul Filatelic al României a fost mutat de la Banca Naţională la Poşta Română şi apoi la Muzeul Naţional Filatelic, nimeni nu a ţinut o gestiune clară a timbrelor, astfel că mărcile puteau fi înlocuite oricând. Inclusiv predarea-primirea din 1990 s-a făcut doar pe hârtie, fără ca piesele de colecţie să fie inventariate şi numărate.

În 1997, Ministerul de Finanţe a cerut în scris inventarierea în regim de urgenţă a Conservatorului de timbre dar Poşta Română nu a demarat nicio procedură până în 2004.

Şi predarea tezaurului către nou înfiinţatul Muzeu Filatelic s-a făcut fără respectarea prevederilor legale.

De-a lungul timpului, peste 6000 de mărci poştale cu o valoare istorică inestimabilă au fost duse la diverse expoziţii filatelice prin simple dispoziţii cu semnături indescifrabile. Nu este menţionat nicăieri dacă timbrele s-au mai întors şi în ce stare.

Toate aceste nereguli au dus la pagube pentru statul român de peste 60 de milioane de euro. Curtea de Conturi a propus Parlamentului revizuirea cadrului legislativ cu privire la Tezaurul de Timbre al României şi a propus mutarea lui înapoi la Banca Naţională.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close