Antena 3 CNN Actualitate 43 de ani de la cutremurul din 1977. Avertismentul dur lansat de specialişti

43 de ani de la cutremurul din 1977. Avertismentul dur lansat de specialişti

La fix 43 de ani de la devastatorul cutremurul din 1977, specialiştii lansează un avertizment dur. În cazul unui nou cutremur de proporţii, pierderile omeneşti şi pagubele materiale ar putea fi mai mari decât în urmă cu 43 de ani. Oficialii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, alături de specialiştii Institutului Naţional de Fizică a Pământului, au analizat subiectul cu ocazia Zilei Protecţiei Civile, la Biblioteca Naţională a României din Capitală.

43 de ani de la cutremurul din 1977. Avertismentul dur lansat de specialişti
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Orgo    |    04 Mar 2020   •   09:52

Blocurile cu bulină din centrul Capitalei ar fi primele care s-ar prăbuşi în cazul unui seism ca în 1977.

Şi unele dintre clădirile noi s-ar putea să nu reziste în cazul unui cutremur puternic, avertizează specialiştii.

''Toţi specialiştii, în marea lor majoritate, sunt de părere că dacă ar mai avea loc un cutremur similar celui din 77 ar avea loc astăzi, pagubele ar fi mult mai însemnate. Teoretic şi pe hârtie clădirile nou construite după '77, sau dupa '78, ar trebui sa stea mai bine. Totuşi, întotdeauna sunt surprize iar experienţa cutremurului din Albania a arătat clădiri nou construite care s-au prăbuşit'', a spus Dragoş Toma, cercetător INFP.

La data de 4 martie 1977, România s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari seisme. A înregistrat o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și a durat 56 de secunde. Peste 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa, cele mai multe în Bucureşti.

La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat tot în Capitală unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

43 de ani de la cutremurul din 1977. Avertismentul dur lansat de specialişti

×
Subiecte în articol: cutremur avertisment specialisti
Parteneri
Ce trebuie să faci dacă magazinul refuză să îți returneze garanția pentru PET-uri
x close