Antena 3 CNN Actualitate 70% dintre români ar renunța la mașinile diesel sau pe benzină: "Direcția este clară și trebuie să ne pregătim"

70% dintre români ar renunța la mașinile diesel sau pe benzină: "Direcția este clară și trebuie să ne pregătim"

Românii vor să renunțe la mașinile diesel sau pe benzină. 70% și-ar lua autoturism hibrid sau electric, dar prețurile încă piperate și lipsa stațiilor de încărcare îi țin pe loc.

70% dintre români ar renunța la mașinile diesel sau pe benzină: "Direcția este clară și trebuie să ne pregătim"
Sursa foto: Getty Images I SimonSkafar
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Mai 2023   •   08:53

Anul trecut s-au vândut de trei ori mai multe autoturisme electrice decât în 2021.

Cel mai recent studiu arată că jumătate dintre români vor să achiziționeze o mașină hibrid, iar 24% o mașină electrică.

Prețurile pentru o mașină electrică pleacă de la 23.000 de euro, cu tot cu TVA și fără niciun fel de ecobonus sau discount.

Mulți șoferi așteaptă și câte două ore la coadă pentru a-și încărca mașinile.

Citește și: România a reușit în 2022 să depășească țări precum Spania sau Italia în privința cotei de piață a mașinilor electrice

Cu toate acestea, vânzările de autoturisme electrice au explodat. Doar anul trecut, în România, s-au cumpărat peste 10.000 de astfel autovehicule.

"Presiunea pe dezvoltarea infrastructurii o să fie tot mai mică, pe măsură ce mașinile sunt mai noi și au autonomie mai mare.

Când ai o mașină cu autonomie de 500 de kilometri, nevoia ta s-a împărțit la doi sau la trei", a spus Adrian Mitrea, jurnalist auto.

Cele 1.700 de stații de încărcare sunt insuficiente, dar autoritățile promit aproape 30.000 de noi puncte în următorii ani.

"Programul Rabla Plus a venit în sprijinul acestei transformări. Ritmul cu care crește vânzarea de mașini electrice a crescut în România de la 300 și ceva de mașini din 2017, la peste 12.000 de mașini în 2022. Este o creștere fabuloasă.

Direcția este foarte clară, pactul european înseamnă o mobilitate electrică în Europa și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru, iar pentru noi românii, Green Deal înseamnă reducerea emisiilor de carbon inclusiv reducerea în transporturi, în viața noastră de zi cu zi ", a declarat Tanczos Barna.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close