Antena 3 CNN Actualitate A doua cerere de arestare a lui Darius Vâlcov a fost respinsă

A doua cerere de arestare a lui Darius Vâlcov a fost respinsă

de M.Z.    |    07 Apr 2015   •   20:12
Update 20.00 -  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, marţi, cererea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pentru Darius Vâlcov.

Update13.30 - Cererea de arestare a lui Vâlcov a fost amânată pentru ora 16.

Update 12.10
- Magistraţii vor judeca a doua solicitare a DNA de arestare preventivă a lui Darius Vâlcov astăzi, la ora 14.

Fostul ministru de Finanţe este acuzat că a folosit pentru firmele pe care le deţine informaţii obţinute în calitate de primar, senator şi apoi ministru. A obţinut astfel peste un milion de lei, 90.000 de dolari, trei lingouri de aur şi mai multe tablouri de valoare, spun procurorii.
______________________________________

Ştirea iniţială 11.13

Procurorii DNA au făcut o nouă cerere de arestare preventivă pe numele fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, solicitare care a ajuns deja la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Vâlcov este acuzat de folosire a informaţiilor obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi.

Urmează ca ICCJ să fixeze un nou termen pentru această cerere a DNA.

Darius Vâlcov a fost adus, marţi, la sediul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, unde se va judeca cererea sa de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai uşoară, respectiv arest la domiciliu sau control judiciar.
 
 Vâlcov se află la arestul central al Poliţiei Capitalei, din 2 aprilie.

Procurorii îl acuză că ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri. DNA a mai cerut arestarea lui Vâlcov într-un alt dosar, cerere încuviinţată de plenul Senatului. Procurorii îl acuză că a sprijinit mai multe firme care ar fi fost deţinute de el şi administrate prin interpuşi. 
 
Instanţa supremă a hotărât arestarea preventivă a fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Vâlcov ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri.
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis astfel contestaţia procurorilor DNA la decizia din 26 martie prin care s-a decis cerecetarea lui Vâlcov în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. 
 
Fostul ministru al Finanţelor a fost arestat la domiciliu din 26 martie, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a lui Vâlcov. 
   
DNA a cerut Senatului în 24 martie noul aviz pentru arestarea lui Vâlcov, acesta fiind suspectat şi că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi. 
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.
 
Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.

Galeria de artă pe care Darius Vâlcov intenţiona să o deschidă în Capitală este pe strada Stockholm, din Sectorul 1, unde anchetatorii au găsit la percheziţii 29 de tablouri. Darius Vâlcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, în 2013, pentru achiziţia de tablouri, au precizat sursele citate.
 
Operele de artă găsite de procurori la adresa din sectorul 1 sunt semnate, printre alţii, de Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Ghiaţă, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Worhol şi Mihai Sârbulescu. Tot la aceeaşi adresă au fost găsite şi obiecte decorative semnate Pablo Picasso şi Victor Brauner.
 
Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcţia de primar în 28 martie 2012. La alegerile din iunie 2012, Darius Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80% din voturi, dar a renunţat la funcţie câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.
 
Din august 2014 şi până în decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfârşitul anului trecut şi până în 20 martie 2015 a fost ministru al Finanţelor Publice. 

×
Subiecte în articol: Darius Valcov

Prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022

Cât o să ne coste încălzirea pentru un apartament cu două camere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close