Antena 3 CNN Actualitate Academia Română a lansat Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional. Propaganda Rusiei și Ungariei în România, examinată de un grup de experți

Academia Română a lansat Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional. Propaganda Rusiei și Ungariei în România, examinată de un grup de experți

Academia Română a lansat Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional. Propaganda Rusiei și Ungariei în România, examinată de un grup de experți
27 Apr 2017   •   12:50

Academia Română a lansat LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică. Cercetătorii cooptaţi în această structură academică se vor ocupa de analiza metodelor şi strategiilor folosite în războiul informaţional care afectează România şi Uniunea Europeană, în special de către Rusia şi Ungaria, a precizat profesorul Dan Dungaciu în cadrul evenimentului de lansare, scrie gandul.info. 

Profesorul Dungaciu a mai explicat în aula Academiei Române că LARICS nu se va concentra la început pe „fake news” (ştirile false care pot fi folosite în scop propagandistic), aşa cum fac deja multe alte organizaţii din întreaga lume, din simplul motiv că deocamdată acest concept ar fi prea vag. „Pentru noi, abordarea legată de războiul informaţional este în doi paşi. Nu ţine de fake news într-o primă instanţă, cel puţin pentru motivul că nu ştim ce înseamnă asta deocamdată. Dacă o luăm ad litteram, pentru milioane de oameni – musulmani, evrei şi mulţi alţii – şi naşterea lui Isus este fake news”, a explicat profesorul. 

În cadrul aceluiași eveniment, academicianul Victor Voicu, secretarul general al Academiei, a vorbit explicit despre ameninţarea Rusiei asupra României şi UE, exercitată prin armele războiului informaţional şi prin „armata de trolli” de la Kremlin, coordonată de FSB, în care Rusia ar fi investit 7 miliarde de dolari.

Rectorul Universităţii Babeş Bolyai, academicianul Ion Aurel Pop, a explicat, la rândul său, că există o singură soluţie pentru a contracara aceste manipulări propagandistice: educația. „Toate aceste lucruri, pe fondul unei lipse crase de cunoştinţe, al unor lecturi fragmentare, prind contur. Pentru a putea răspunde acestor provocări, e nevoie să ne cultivăm cel mai important obiect pe care îl avem în dotare, şi anume creierul omenesc. Pentru asta e nevoie de educaţie serioasă, de grija pentru educaţie pe care noi se pare că nu o mai avem”.

LARICS va fi condus de profesorul Dan Dungaciu și va funcționa sub coordonarea Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. 

 

 

×
Subiecte în articol: Rusia propaganda Academia Romana
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close