Antena 3 CNN Actualitate Medicul Adrian Marinescu a confirmat că centralele termice nu sunt încă funcționale la Spitalul "Matei Balș"

Medicul Adrian Marinescu a confirmat că centralele termice nu sunt încă funcționale la Spitalul "Matei Balș"

Medicul infecționist, Adrian Marinescu, invitatul lui Mihai Gâdea, luni seară, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, a vorbit despre problema încălzirii spitalului Matei Balș. Acesta a menționat că centralele pentru încălzirea institutului încă nu sunt funcționale și au sosit la spital abia în ziua în care a izbucnit incendiul.

Medicul Adrian Marinescu a confirmat că centralele termice nu sunt încă funcționale la Spitalul "Matei Balș"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    01 Feb 2021   •   23:55

"Centralele termice vor fi puse în funcțiune în cel mai scurt timp. Vom fi independenți." a spus Adrian Marinescu în direct la Antena 3.

Medicii de la Matei Balș au cumpărat în ultima vreme mai multe pături, pentru a le oferi pacienților care sufereau de frig în saloane. Pe acestea le-au folosit medicii și asistentele care erau de garda când a izbucnit incendiul pentru a scoate pacienții din pavilionul care ardea.

Mihai Gâdea a arătat în direct în emisiune și imagini surprinse în spitalul de la Piatra Neamț, în care apare o aerotermă industrială chiar lângă o sursă de oxigen. Asta la doar câteva luni de la cumplitul incendiu în care 10 pacienți și-au pierdut viața.

Doctorul Marinescu a amintit de situația de la sfârșitul anului, cand nu mai erau locuri în secțiile ATI ale spitalelor din Capitală iar pacienții COVID care aveau nevoie de sursă de oxigen așteptau și peste noapte la camera de gardă.

Acesta atrage atenția că în încăperi cu concentrație mare de oxigen și fără sistem de aerisire este uneori nevoie de deschiderea geamului, ceea ce în perioada rece poate duce din nou la o problemă cu încălzirea pacienților și căutarea de soluții improvizate.

"Avem o perioada mai bună cu pandemia, echilibrată. Dar nu știm ce ne așteaptă. Dacă ne aducem aminte, în urmă cu două luni, pacienții așteptau la camera de garda că nu aveam altă soluție. Cei cu forme severe, 30-40 de pacienți așteptau peste noapte. Ce s-ar întâmpla în momentul de față, apropo de soluțiile care trebuie să vină foarte repede?

Poate să fie o situație mai grea și mă întreb cum s-ar rezolva. Sursele ar fi și mai multe, oamenii ar stă cu buteliile de oxigen în camera de garda, și până la urmă discutăm de aceeași concentrație de oxigen. Dacă acea concentrație crește și nu avem un sistem de ventilație deschidem geamul. Dacă e frig, e greu de realizat."

Ce s-a întâmplat la ”Matei Balș”. Medicul infecționist Adrian Marinescu: ”Orice scânteie poate să ducă din păcate la un astfel de lucru”

Medicul infecționist Adrian Marinescu declară că ceea ce s-a întâmplat la ”Institutul Matei Balș” este de nedescris. ”Orice scânteie poate să ducă din păcate la un astfel de lucru”, a spus el, sâmbătă seară, la Antena 3.

”În momentul de față este un număr mic de spitale dedicate infecției SARS-CoV-2. Se concentreză pacienții din păcate cu forme severe, cum se întâmplă și la ”Matei Balș”. Ce înseamnă practic? Înseamnă că în saloane cu 2 sau 3 paturi pacienții au nevoie de oxigen. Sunt pacienți care au două surse, asta înseamnă că într-un salon poți să ai 6 surse de oxigen.

E clar că în acea cameră vei avea o concentrație de oxigen în aer foarte mare. Acum e de discutat cum ai putea să reduci această concentrație pentru că e clar că orice scânteie, și putem să discutăm ce determină acea scânteie, poate să ducă din păcate la un astfel de lucru”, a spus Adrian Marinescu, sâmbătă seară, la Antena 3. 

×
Parteneri
Explozia de la Călimăneşti, surprinsă de o cameră de supraveghere
x close