Antena 3 CNN Actualitate Adrian Țuțuianu îl contrazice voalat pe Klaus Iohannis: „Activitatea MAI din 2 februarie s-a desfășurat în limitele legii, a fost coordonată eficient”

Adrian Țuțuianu îl contrazice voalat pe Klaus Iohannis: „Activitatea MAI din 2 februarie s-a desfășurat în limitele legii, a fost coordonată eficient”

Adrian Țuțuianu îl contrazice voalat pe Klaus Iohannis: „Activitatea MAI din 2 februarie s-a desfășurat în limitele legii, a fost coordonată eficient”
09 Feb 2017   •   13:05

Preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, joi, la finalul audierilor la care au fost invitați directorul SRI, Eduard Hellvig, și ministrul de Interne, Carmen Dan, că între cele două instituții există o colaborare foarte bună, arătând totodată că SRI și-a îndeplinit atribuțiile iar MAI a gestionat corespunzător evenimentele din data de 2 februarie.

”Vă readuc în atenție faptul că am adresat directorului SRI o scrisoare în care am pus patru întrebări. (...) Am putut constata că între cele două instituții, SRI și MAI, la acest moment există o colaborare foarte bună și un schimb de informații, și că această comunicare are la momentul acesta intensitate maximă”, a spus Țuțuianu, arătând că protocoalele trebuie îmbunătățite.

”Activitatea MAI din 2 februarie s-a desfășurat în limitele legii, a fost coordonată eficient”

”Trebuie subliniat că avem de-a face cu o percepție publică care nu coincide cu realitatea colaborării dintre cele două instituții și această percepție publică a fost generată de declarațiile făcute în spațiul public de persoane care au autoritatea funcțiilor pe care le ocupă prin care ar fi rezultat că MAI nu ar fi gestionat corespunzător evenimentele în data de 2 februarie. Activitatea MAI s-a desfășurat în limitele legii, ea a fost coordonată eficient de toate structurile de conducere, s-a reușit izolarea evenimentelor violente din piață și asigurarea unor condiții normale de desfășurare a protestelor, fără a fi afectată integritatea unei persoane”, a subliniat Adrian Țuțuianu.

Reamintim că, într-o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu modul în care MAI a gestionat evenimentele din 2 februarie, când mai mulți protestatari din Piața Victoriei au devenit agresivi cu forțele de ordine. "Solicit doamnei ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise urgente şi clare de ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo", a spus atunci Klaus Iohannis.

”SRI și-a îndeplinit atribuțiile”

”Din dezbateri a rezultat că SRi și-a îndeplinit atribuțiile care îi vizează acțiunile unor persoane cu activitți extremiste și au fost transmise informări beneficiarilor de informații începând cu data de 2 februarie pe aceste subiecte” a mai spus președintele comisiei SRI.

”Directorul SRI a spus ferm că serviciul nu are legătură cu aceste manifestări”

”Directorul SRI a apreciat ferm că SRI nu are legătură cu aceste manifestări și că nu a implicat și nu va implica serviciul în activități care nu țin de atribuțiile legale. Serviciul a fost preocupat de două chestiuni: 1. de prezența elementelor extremiste de stânga și de dreapta. 2. a analizat în ce măsură lucrurile din Piață pot duce la chestiuni care țin de securitatea națională”.

Întrebat de jurnaliști cum se explică faptul că ministrul de Interne a afirmat inițial că nu a primit niciun sms din partea SRI, Adrian Țuțuianu a declarat că ”doamna ministru a primit niște sms-uri, sunt confirmate de ambele părți”, precizând apoi că ele nu au conținut date suplimentare față de informările MAI.

Audierile de joi au avut loc în contextul scandalului sms-urilor trimise de SRI către MAI în seara protestelor violente din Piaţa Victoriei. Un document ce conţine acele mesaje a fost trimis încă de săptămâna trecută preşedintelui comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu.

Citește și:

Directorul SRI: „Colaborarea între SRI și MAI se face pe bază de protocol”

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close