Antena 3 CNN Actualitate Aeroportul din Iaşi a devenit al doilea ca mărime din ţară. Adrian Veştea: "A reușit să capteze întreaga zonă a Moldovei"

Aeroportul din Iaşi a devenit al doilea ca mărime din ţară. Adrian Veştea: "A reușit să capteze întreaga zonă a Moldovei"

Aeroportul Iași a devenit al doilea din țară ca mărime după ce noul terminal a fost inaugurat. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, afirmă, marţi, că 2.300.000 de pasageri au trecut în 2023 prin Aeroportul Iași. "Acest terminal era extrem de necesar", a mai declarat ministrul.

Aeroportul din Iaşi a devenit al doilea ca mărime din ţară. Adrian Veştea: "A reușit să capteze întreaga zonă a Moldovei"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Ian 2024   •   17:36

Capacitatea de procesare a pasagerilor a crescut până la 3,5 milioane pe an, iar asta clasează Aeroportul Iași imediat după Aeroportul Otopeni din Capitală.

Investiţia a fost realizată de Consiliul Judeţean Iaşi.

"Consider că este unul dintre proiectele importante pe care autoritățile județene au reușit să le pună în practică. Este un proiect pe care l-am vizitat pe parcursul derulării lui, dar este foarte important ținând cont de faptul că în anul care s-a încheiat, 2023, Aeroportul din Iași a încheiat cu 2.300.000 de pasageri, dovadă că a reușit să capteze întreaga zonă a Moldovei, iar acest terminal era extrem de necesar tocmai pentru a putea avea o fluidizare mult mai bună a pasagerilor și în același timp de a crea condiții decente pasagerilor care au ca și opțiune aeroportul din Iași", a spus ministrul Dezvoltării.

Citeşte şiNicolae Ciucă, la inaugurarea Terminalului 4 al Aeroportului Internațional Iași: ”Mai presus de orice ambiție politică este realizarea de obiective”

"Este una dintre investițiile care a reușit să poată fi finalizată pe programul operațional infrastructură mare. Sunt foarte multe astfel de obiective care sunt în derulare, de altfel, pe foarte multe aeroporturi din România, dar este un terminal care a reușit să se încadreze până la data de 31 decembrie.

De altfel, aeroporturile existente au avut șansa de a aplica pe fonduri europene", a mai spus Adrian Veştea, marţi, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Noul terminal al aeroportului din Iaşi este gata. Costel Alexe: "El reprezintă autostrada noastră aeriană"

Terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi a fost finalizat, investiţia fiind realizată printr-un proiect în valoare de 90 de milioane de euro, cu finanţare din fonduri europene şi o cofinanţare de la bugetul de stat de 15%.

Recepţia lucrărilor la acest terminal a început la finalul anului 2023 şi va fi deschis pentru pasageri la finalul martie anul acesta. Terminalul 4, cu o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 32.000 metri pătraţi, este al doilea ca mărime din ţară, după cele de la Otopeni.

Terminalul T4 este o construcţie nouă cu trei niveluri, şapte porţi de îmbarcare, 20 birouri de check-in. Fluxurile vor fi bidirecţionale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face şi prin trei aviobridge-uri.

Capacitatea de procesare este de 950 pasageri pe oră şi 3,5 milioane de pasageri anual.

Acest terminal are o parcare nouă cu un total de 600 de locuri şi un sistem modern de management, un parc fotovoltaic cu o suprafaţă de un hectar.

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close