Antena 3 CNN Actualitate Vine carantina în Alba Iulia! DSP a propus carantinarea municipiului şi a altor 5 localităţi

Vine carantina în Alba Iulia! DSP a propus carantinarea municipiului şi a altor 5 localităţi

Direcția de Sănătate Publică Alba a solicitat introducerea în carantină a cinci orașe și a unei comune din județ. Anunţul survine după ce, vineri, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că nu se poate carantina municipiul Alba Iulia, deoarece lipseşte propunerea corespunzătoare din partea Direcţiei de Sănătate Publică.

Vine carantina în Alba Iulia! DSP a propus carantinarea municipiului şi a altor 5 localităţi
de Adrian Iclozan    |    14 Noi 2020   •   17:40

Cele şase localităţi propuse spre carantinare de către DSP Alba sunt reşedinţa de judeţ, Alba Iulia, oraşele Sebeș, Blaj, Cugir și Abrud și comuna Ciugud.

Propunerea de carantinare este consecinţa unei analize făcute sâmbătă, conform căreia în anumite localități din județ incidența infectărilor indică o creștere constantă și a depășit anumite praguri critice

Epidemiologii locali au ajuns la concluzia că varianta carantinării este cea mai bună pentru protejarea sănătății populației județului.

Analizele de risc au fost trimise Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) spre analiză și avizare.

Sibiul a fost plasat în carantină dar Alba Iulia a "câştigat" o amânare pentru că DSP nu s-a grăbit.

Conform procedurilor legale, trebuie apoi să se reunească Grupul de Suport Tehnic pentru Epidemii de la nivelul județului Alba care trebuie să avizeze, la rândul lui, propunerile de introducere în carantină a celor șase localități.

Decizia finală aparține Comitetului Județean pentru Situații de Urgență constituit la nivelul Prefecturii Alba.

Secretarul de stat Raed Arafat, care a vizitat, vineri, judeţele Alba şi Sibiul atrăgea atenţia asupra faptului că la Alba Iulia nu poate fi instituită carantina la fel ca în Sibiu, deoarece autorităţile nu au făcut toate demersurile necesare.

"Am avut discuţii cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi cu prefectul. Ni s-a prezentat situaţia, care este foarte serioasă. Incidenţa la nivelul municipiului Alba Iulia este aproape 10 la o mie de locuitori, la nivelul localităţilor Sebeş şi Blaj sunt cifre mari. Va rămâne CJSU să discute măsurile. Noi nu putem lua în acest moment măsuri, pentru că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu a a propus măsuri de carantinare către INSP (Institutul Naţional de Sănătate Publică, n.r.) pentru ca acesta să le avizeze şi să le trimită la CJSU. Acest lucru era deja făcut la Sibiu. Urmează să se discute în cadrul Comitetului care sunt măsurile pe care DSP le va propune pentru avizare INSP-ului, iar acesta să le trimită la CJSU şi ulterior Comitetul să decidă. Anunţul va fi făcut de prefect. Au fost chemaţi specialişti în epidemiologie", a precizat Raed Arafat.

×
Subiecte în articol: Alba Iulia
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close