Antena 3 CNN Actualitate Alertă meteo. Cod galben și portocaliu de vânt puternic. Rafalele depășesc și 100 de kilometri pe oră

Alertă meteo. Cod galben și portocaliu de vânt puternic. Rafalele depășesc și 100 de kilometri pe oră

Alertă meteo. Cod galben și portocaliu de vânt puternic. Rafalele depășesc și 100 de kilometri pe oră
10 Mar 2019   •   13:38

Update: Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică după-amiaza o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic pentru localităţi din judeţele Braşov şi Covasna, valabilă până la ora 15:00. 

Potrivit meteorologilor, în judeţul Braşov, în Braşov, Săcele, Codlea, Râşnov, Prejmer, Predeal, Tărlungeni, Feldioara, Ghimbav, Dumbrăviţa, Hărman, Bod, Vulcan, Hălchiu, Cristian, Teliu, Sânpetru, Budila, Holbav, şi în judeţul Covasna, în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului, Zagon, Zăbala, Ozun, Sânzieni, Ghelinţa, Cernat, Breţcu, Turia, Barcani, Ojdula, Catalina, Vâlcele, Boroşneu Mare, Ghidfalău, Dobârlău, Reci, Hăghig, Valea Crişului, Ilieni, Poian, Chichiş, Brateş, Moacşa, Arcuş, Valea Mare, Dalnic, se va semnala vânt puternic, cu rafale de până la 90 - 100 km/h. 

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM. 

Știrea inițială: Vântul face probleme în jumătate de țară, duminică. De altfel, a avut loc și primul accident din cauza condițiilor meteo.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare Cod galben de vânt puternic şi ninsori viscolite pentru zona de munte din 27 de judeţe, valabilă până luni după-amiaza. 

Astfel, în perioada 10 martie, ora 12:00 - 11 martie, ora 16:00, la munte vântul va sufla tare, cu viteze de peste 80 - 90 km/h, iar în zona înaltă, mai ales a Carpaţilor Orientali şi Meridionali, se vor depăşi 100 - 120 km/h. La altitudini de peste 1.800 de metri, temporar, în cursul nopţii de duminică spre luni (10/11 martie) va ninge viscolit. 

Judeţele afectate sunt Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Braşov, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Alba, Cluj şi Sălaj. 

Meteorologii atenţionează că se vor semnala intensificări temporare ale vântului şi în celelalte regiuni, cu viteze în general de 50 - 60 km/h, iar în Moldova şi Transilvania, rafalele vor atinge 60 - 70 km/h. 

Vântul va sufla cu putere, atingând viteze de peste 90 de kilometri la oră, iar în Carpaţii Orientali şi Meridionali rafalele vor depăşi 120 de kilometri la oră. Avertizarea este valabilă până luni, la ora 16.00. Meteorologii anunţă că şi în Bucureşti va sufla vântul, iar temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul perioadei.

”În afară de aceste avertizări de care ați pomenit, vorbim de rafale de peste 100 de kilometri pe oră în zona montană. În zona înaltă, mai ales a Carpaţilor Orientali şi Meridionali, se vor depăşi 100...120 km/h. La altitudini de peste 1.800 m, temporar, în cursul nopţii de duminică spre luni, va fi viscol.

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări noaptea. Vântul va avea intensificări temporare în cursul zilei şi din nou în a doua parte a nopţii, cu rafale în general de 45...55 km/h. Temperatura maximă va fi de 20...21 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 7 grade”, potrivit meteorologului Dinu Mărășoiu.

Până la ora 12.00, este cod galben de vânt în zonele joase din Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, dar şi în judeţele Suceava, Bacău, Vrancea, Neamţ, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Hunedoara, Caraş-Severin, Prahova, Argeş, Dâmboviţa şi Buzău.

×
Subiecte în articol: rafale vant alerta meteo
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close