Antena 3 CNN Actualitate Alertă meteo de la ANM: Mai mult de jumătate din ţară se află sub cod galben de fenomene periculoase imediate

Alertă meteo de la ANM: Mai mult de jumătate din ţară se află sub cod galben de fenomene periculoase imediate

Alertă meteo de la ANM: Mai mult de jumătate din ţară se află sub cod galben de fenomene periculoase imediate
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
de S.T.    |    25 Noi 2018   •   08:27

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică dimineaţa, mai multe atenţionări cod galben de ceaţă şi vizibilitate redusă, valabile în orele următoare în 28 judeţe din Moldova, Transilvania, Muntenia şi Dobrogea.

Conform ANM, până la ora 10:00, în localităţi din judeţele Bacău, Botoşani, Suceava, Braşov, Alba, Covasna, Sibiu, Vaslui, Bacău, Vrancea, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Galaţi se va semnala ceaţă şi vizibilitate redusă sub 200 de metri, izolat, sub 50 de metri.

De asemenea, în aceste zone va apărea şi chiciura. Până la ora 11:00, ceaţa va persista în localităţi din judeţele Cluj, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Argeş, Giurgiu, Brăila, Dâmboviţa (zona joasă), Teleorman, Buzău (zona joasă), Călăraşi, Vâlcea, Olt şi Gorj.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Vremea va continua sã se încãlzeascã uşor, astfel încât valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice datei în regiunile intracarpatice şi în jurul acestora în rest.

Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 grad în nord-estul ţãrii şi 14 grade în Dealurile de Vest. În cursul zilei, cerul va fi variabil, dar dimineaţa, cu precãdere în zonele joase de relief din centrul, sudul şi estul teritoriului, se va semnala ceaţã sau nori stratiformi. Începând din orele serii, înnorãrile se vor extinde şi va începe sã plouã, local în vestul, centrul şi nordul ţãrii şi izolat în rest, iar punctiform, îndeosebi în nordul Moldovei şi la munte, pot fi condiţii de formare a poleiului.

Cantitãţile de apã cumulate vor depãşi 10-15 l/mp în Banat, Crişana şi zona Carpaţilor Occidentali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, în special în zona înaltã a Carpaţilor Meridionali, iar la cote mai reduse şi în sudul Banatului.

Temperaturile minime se vor situa între -2 şi 8 grade, uşor mai ridicate în Banat.

VREMEA. PROGNOZA METEO pentru luni, 26 noiembrie

Vremea va deveni în general închisã şi temporar va ploua în vestul, centrul şi nordul ţãrii şi local în rest. La munte, în special în Carpaţii Orientali, dar din orele serii şi în nordul Moldovei şi posibil în estul Transilvaniei vor fi precipitaţii şi sub formã de lapoviţã şi ninsoare. Cantitãţile de apã cumulate pot depãşi 10-15 l/mp, mai ales în regiunile nordice şi în zonele montane aferente.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte, îndeosebi pe creste, iar la cote mai reduse şi în sudul Banatului şi pe litoral.

Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 şi 9 grade. Punctiform, îndeosebi în nord-estul teritoriului, se va produce polei. În zonele joase, mai ales dimineaţa vor fi condiţii de ceaţã.

VREMEA. PROGNOZA METEO pentru marți, 27 noiembrie

Vremea se va menţine în general închisã. În cursul zilei, treptat aria precipitaţiilor se va restrânge; local va ploua în Banat, Crişana, Maramureş, în Transilvania vor predomina ploile, iar în Moldova şi în Carpaţii Orientali vor fi precipitaţii mixte.

Spre searã şi mai ales noaptea, precipitaţiile treptat vor cuprinde majoritatea regiunilor. Astfel la munte şi în Moldova vor fi ninsori, în Banat, Transilvania şi Maramureş vor fi precipitaţii mixte, în Oltenia şi Muntenia vor predomina ploile, iar în Dobrogea vor fi numai ploi. Pe suprafeţe mici vor fi condiţii de polei. Pe arii restrânse cantitãţile de apã vor putea fi mai însemnate, cu precãdere în regiunile sudice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în sud-estul teritoriului, mai ales în a doua parte a nopţii.

Temperatura aerului va marca o scãdere îndeosebi în regiunile intracarpatice, cu valori maxime ce se vor încadra între -1 grad în nordul Moldovei şi 12 grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 şi 5 grade.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close