Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, la Spitalul Sfântul Pantelimon: "Nu sunt până acum elemente care să susțină acuzațiile"

Alexandru Rafila, la Spitalul Sfântul Pantelimon: "Nu sunt până acum elemente care să susțină acuzațiile"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafla, a spus, astăzi, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti că până acum nu sunt date care să susțină acuzațiile aduse, dar că investigațiile merg mai departe. "Cele 17 decese sunt absolut regretabile", a mai spus ministrul.

de Raluca Măndoiu    |    12 Apr 2024   •   13:47

"Corpul de control al ministrului Sănătății este de dimineața aici, se iau note de informare din partea personalului care lucrează în secția ATI și se lucrează și împreună cu comisia de investigație internă a spitalului, care e formată din profesioniști din spital și bineînțeles Colegiul Medicilor. Nu sunt până în momentul de față elemente care să susțină aceste acuzații, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigația”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a spus că speră că acuzațiile vor fi infirmate de cele trei investigații care se desfășoară în paralele și că speră că până la mijlocul săptămânii viitoare vor fi disponibile concluziile.

"Ne interesează siguranța pacientului, dacă au fost decese ele sunt regretabile. Suntem alături de familii, dar sunt situații în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată și se întâmplă și decese, iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 și 7 aprilie, sunt absolut regretabile", a mai spus Rafila.

Ministrul a spus că au fost analizate și statisticile privitoare la mortalitatea din spital.

"Mortabiltatea medie în anii 2022, 2023 și primele trei luni ale acestui an este undeva în jur de 3,5 cazuri zilnic, este mortabilitatea care se înregistrează la nivelul spitalului, este o deviație regretabilă, dar se poate întâmpla, sunt zile când numărul de decese este mai mare, când este mai mic", a adăugat Alexandru Rafila.

În aceeaşi conferinţă, Bogdan Socea, managerul Spitalului Sfântul Pantelimon din Bucureşti, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

"Până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secţia de Terapie Intensivă. De asemenea, ceea ce vreau să se înţeleagă foarte clar este că nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia ATI. Suntem foarte preocupaţi de siguranţa pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte. Tratăm fiecare pacient în parte. Nu este o statistică, dar sigur că interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, dar fiecare deces e important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă au fost decese care nu putea fi evitate, din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit şi analizează situaţia cu rapiditate, iar miercuri vom avea raportul final", a declarat Bogdan Socea.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close