Antena 3 CNN Actualitate Algocalminul va putea fi cumpărat fără reţetă încă două luni

Algocalminul va putea fi cumpărat fără reţetă încă două luni

Algocalminul va putea fi cumpărat fără reţetă încă două luni
01 Feb 2011   •   15:30

Algocalminul mai poate fi cumpărat fără reţetă încă două luni. Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că de la 1 aprilie şi nu de marţi va intra în vigoare măsura prin care algocalminul şi alte 11 calmante se vor da numai cu reţetă. Studiile au scos la iveală ca algocalminul, consumat in exces, poate provoca o boală gravă de sânge.

România, Polonia şi Bulgaria sunt singurele ţări din Uniunea Europeană unde medicamentele care conţin metamizol, cum e şi algocalminul, sunt luate fără reţetă.

Cu toate că unul din trei analgezice cumparate de români este algocalminul, la noi nu s-au semnalat niciodată cazuri de agranulocitoza, boală de sânge provocată, arată studiile, de calmante.

Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat însă că şi în ţara noastră algocalminul se va elibera numai pe bază de reţetă. Iar românii au dat buzna în farmacii, să-şi facă rezerve.

“De circa două săptămâni am înregistrat o creştere de vânzări de algocalmin. Au venit să ia patru, cinci cutii. Lumea vine să îşi facă provizii”, a declarat Maria Grigore, asistent farmacie.

Iniţial, Agenţia Medicamentului anunţase obligativitatea de a cumpăra calmante doar cu reţetă începând cu 1 februarie. Numai că producătorii de medicamente nu au putut modifica până acum ambalajele şi prospectele, aşa că au cerut o amânare.

×
Subiecte în articol: reteta farmacii
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close