Antena 3 CNN Actualitate Amenzi în pieţele din Bucureşti. Atenţie la produsele pe care le achiziţionaţi

Amenzi în pieţele din Bucureşti. Atenţie la produsele pe care le achiziţionaţi

Amenzi în pieţele din Bucureşti. Atenţie la produsele pe care le achiziţionaţi
Sursa foto: Controale in pietele din Bucuresti
10 Mai 2010   •   17:21

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a verificat şi amendat luna aceasta mai multe pieţe agroalimentare din Capitală. Sancţiunile se ridică la peste 100.000 de lei şi au constat şi în oprirea temporară de la comercializare a tone de legume şi fructe, care erau neconforme cu legislaţia în vigoare.

În perioada 4-5 mai 2010, comisarii ANPC au verificat modul în care societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate informează corect, complet şi precis consumatorii, cu privire la originea, clasa de calitate şi preţul fructelor şi legumelor comercializate în aceste zone.

Astfel, ANPC a controlat 17 pieţe, respectiv Matache, 1 Mai, Rahova, Progresul, Sudului, Berceni, Dorobanţi, Domenii, 16 Februarie, Titan1 Salajan, Floreasca, Gemenii, Gorjului, Veteranilor, Moghioros, Crangasi şi Delfinului. Inspectorii au constatat abateri la toate cele 42 de societăţi comerciale şi persoane fizice autorizate controlate, pe care le-au sancţionat cu 42 de amenzi contravenţionale în valoare de 106.000 de lei. De asemenea, ei au dispus oprirea temporară de la comercializare pentru aproape 2,6 tone de legume şi fructe, care prezentau abateri de informare cu privire la originea produsului, clasa de calitate şi preţ.

?De exemplu, în Piaţa Dorobanţi se comercializa varză de import Turcia, pentru care comerciantul declara că provine din România. În cazul castraveciorilor ?Cornison?, comerciantul nu a putut dovedi originea produsului. În Piaţa Domenii se comercializau roşii de import Belgia, pentru care se declara că provin din Bulgaria şi care nu aveau afişat preţul de vânzare. Castraveţii ?Cornison? erau declaraţi ca fiind româneşti, însă nu s-a putut face dovada provenienţei acestora?, declară pentru Antena3.ro oficialii ANPC.

Tot ei adaugă pentru Antena3.ro că în în pieţele Domenii, Floreasca şi Gemeni nu erau afişate preţuri şi că în pieţele Progresul, Sudului şi Floreasca, afisarea preţurilor avea o formă echivocă, respectiv sub ?...,99 lei?, în care partea zecimală 99 era înscrisă într-o modalitate menită să înşele consumatorii asupra preţului real al produselor expuse la comercializare.

ANPC recomandă consumatorilor că acorde atenţie atunci când cumpără legume şi fructe şi să roage vânzătorul să le arate produsele, astfel încât clienţii să poată alege. De asemenea, consumatorii trebuie să refuze produsele care sunt alterate, par mucegăite sau nu sunt etichetate şi nu trebuie să achiziţionez fructe sau legume din locurile neautorizate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ANPC legume fructe piete amenzi control
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close