Antena 3 CNN Actualitate Amenzi usturătoare pentru românii care nu respectă o singură regulă legată de apartament. Din 2024 este obligatorie

Amenzi usturătoare pentru românii care nu respectă o singură regulă legată de apartament. Din 2024 este obligatorie

Românii se pot aștepta la amenzi usturătoare, începând de anul viitor dacă nu respectă un anumit lucru în ceea ce privește locuința. Vor fi adoptate reguli noi europene și naționale, în acest sens.

Amenzi usturătoare pentru românii care nu respectă o singură regulă legată de apartament. Din 2024 este obligatorie
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    11 Dec 2023   •   10:00

Tot mai mulți români au început să ofere servicii de închiriere a apartamentelor în regim hotelier. În primele zece luni ale anului, peste un milion de turiști au apelat la astfel de servicii. Cu toate acestea, mulți proprietari încă fac închirierile la negru și nu plătesc taxe.

De anul viitor, cei care nu au documentele legale, cum ar fi un certificat de clasificare, nu vor mai putea promova locuințele pe platformele de profil, și în plus vor primi și amenzi usturătoare.

Citește și: Românii care nu respectă acest lucru când construiesc gardul riscă amenzi uriaşe

La nivel național, în acest an, au fost eliberate doar puțin peste 1.000 de certificate în baza Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Însă, numai în primele 10 luni ale acestui an peste un milion de turiști români și peste 120.000 de străini s-au cazat în aceste unități de cazare, potrivit Institutului Național de Statistică.

"Pe noi ne deranjează cei care nu sunt clasificați sub nici o formă și nu plătesc taxe și impozite pentru că atunci își pot permite tarife mici neoferind, însă siguranță și uneori nici condițiile pe care le impune o clasificare”, a declarat Dragoș Răducan, președintele Federației patronatelor din turismul românesc.

Din 2024, pentru a opri acest fenomen, autoritățile au decis că proprietarii vor putea să își promoveze locuințele pe platformele de profil doar dacă au un document oficial de clasare. Cei care nu respectă regula riscă amenzi de până la 50.000 de lei, plus plata taxelor din urmă pentru banii nedeclarați, potrivit stirileprotv.ro.

×
Subiecte în articol: apartamente regim hotelier închirieri
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close