Antena 3 CNN Actualitate Amintiri şi gunoaie: Canalul Dunăre ? Marea Neagră

Amintiri şi gunoaie: Canalul Dunăre ? Marea Neagră

Amintiri şi gunoaie: Canalul Dunăre ? Marea Neagră
29 Aug 2008   •   20:22

Am scris despre turismul practicat de vecinii bulgari, despre Marea noastră Neagră şi felul în care alegem să o valorificăm, am vizitat hoteluri de două stele, am făcut comparaţii şi am rămas cu un gust acru. Micile detalii care ne împiedică să ne simţim bine la noi acasă se transformă în adevărate probleme, pentru că le neglijăm sau, mai rău, contribuim la amplificarea lor. Antena3.ro continuă seria de reportaje şi fotografii pe aceste subiecte.

Către litoral, ieşind de pe Autostrada Soarelui, la primul popas către Cernavodă găsim înscris pe un monument următorul mesaj:
Motto:
?Cu dragoste şi trudă, civili şi militari am construit acest canal să navighezi pe el cinstind pe făurari.?
În cinstea celor care, înfruntând viscole, arşiţă şi ploi au pus inima, mintea şi puterea la realizarea monumentalei lucrări ?Canalul Dunăre ? Marea Neagră?. Fie ca acesta să dăinuiască atât cât va dăinui bătrânul Danubiu, care prin apele sale leagă porturile europene de la Marea Neagră la Marea Nordului.
Ridicată, 4 septembrie 2004, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la deschiderea navigaţiei pe ?Canalul Dunăre ? Marea Neagră?.




Printre rândurile de mai sus, cei mai tineri dintre noi nu pot distinge semnificaţiile adânci şi dureroase, sângele şi lacrimile celor mânaţi precum vitele către cel mai mare şantier al socialismului românesc. Mesajul înscris pe piatra comemorativă este de fapt aproape sleit de substanţă, pentru simplul fapt că străjuieşte mormane de gunoi şi dejecţii ale utilizatorilor Autostrăzii Soarelui, în mijlocul unui peisaj fost-verde ce se va sufoca. Nu acum, nu peste câteva luni, dar poate mai curând decât ne aşteptăm.



Poate că lipsa unor spaţii adecvate de servicii de-a lungul a peste 150 de kilometri stârneşte constant frustrări şi dispreţul faţă de sistemul deficitar. Din păcate, cei mai mulţi sfârşesc prin a se răzbuna tocmai pe acest loc de aducere aminte şi repaos. Sticle, pahare de plastic şi hârtie, cartoane, ambalaje de tot felul, pet-uri, hârtie igienică (...), sacoşe, cârpe, şerveţele odinioară umede, conserve şi lista poate continua la nesfârşit, întru victoria gunoiului asupra spaţiului verde atât de necesar.



Către Năvodari, prin Mihail Kogălniceanu, poţi întâlni o altă impresionantă groapă de gunoi.



Mai multe imagini, în GALERIA DE IMAGINI. Foto: Ella Moroiu Š

În următorul episod, ?Vă rugăm, nu vă mai spălaţi picioarele în chiuvetă!?



Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close