Antena 3 CNN Actualitate Ancheta în cazurile Năstase, Mitrea, Păcuraru şi Şereş continuă fără avizul Parlamentului

Ancheta în cazurile Năstase, Mitrea, Păcuraru şi Şereş continuă fără avizul Parlamentului

Ancheta DNA în cazul parlamentarilor Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru si Codruţ Şereş poate continua, fără avizul camerelor din care acestia fac parte. Ştirea bombă a fost lansată chiar de preşedintele Curţii Constituţionale, într-un interviu acordat ziarului Ziua. Ioan Vida a precizat că deciziile Curţii nu se aplică retroactiv.

Ancheta în cazurile Năstase, Mitrea, Păcuraru şi Şereş continuă fără avizul Parlamentului
15 Mar 2008   •   09:07

Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş vor fi anchetaţi fără avizul Camerei din care fac parte. Aceasta este interpretarea pe care a dat-o preşedintele Curţii Constituţionale, pentru Ziua. Ioan Vida spune că cercetările deja începute în cazul miniştrilor, foşti şi actuali, care sunt şi parlamentari continuă, fără a fi nevoie de avizul Parlamentului. El subliniază faptul că decizia Curţii Constituţionale conform căreia pentru cercetarea miniştrilor care sunt senatori sau deputaţi este nevoie de avizul Camerei din care respectivul demnitar face parte, se va aplica în viitor.

Întrebat de jurnaliştii de la Ziua despre modul în care va proceda Parchetul General, în urma interpretării lui Ioan Vida, purtătorul de cuvânt, Robert Cazanciuc, a declarat că aşteaptă mai întâi ca motivaţia deciziei Curţii să fie publicată. Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş fac parte din grupul de opt demnitari şi foşti demnitari pentru care preşedintele Băsescu i-a cerut în ianuarie fostului ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală.

Oamenii politici şi jurnaliştii au calificat declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale ca fiind bizare şi inadmisibile.

Sergiu Andon, preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, consideră că ?această desclaraţie este bizară în conţinut. Înainte de toate este bizară pentru cî preşedintele Curţii se situează înaintea Curţii şi iese să comenteze în public, ceea ce nu era în stilul Curţii şi în condiţiile în care Curtea nu a comunicat până acum decât lapidar prin comunicate de presă sau prin motivările deciziilor.?

De asemenea vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bolcaş, este de părere că ?domnul preşedinte al Curţii Constituţionale şi-a încălcat grav atribuţiile care îi revin. Domnia sa nu avea voie, situându-se deasupra Curţii Constituţionale, să comenteze, să interpreteze şi mai ales să dea indicaţii cu privire la aplicarea acestor decizii.?

Şi Răzvan Mitroi, senior editor Antena 3 a comentat declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale: ?Conducerea Camerei şi a Senatului care a sesizat această problemă, a sesizat-o ca pe un conflict constituţional, deci s-a dus la Curtea Constituţională ca a'la un arbitru şi a zis 'Avem următoarea situaţie: avem nişte miniştri care sunt anchetaţi, noi credem că ar trebui să aibă şi avizul Camerelor.?. Arbitrul acesta, care este Curtea Constituţională, a dat o decizie, dar a spus că nu se aplică de la acest conflict, se aplică de la următorul. E absurd.

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close