Antena 3 CNN Actualitate ANI: Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile pentru a participa la europarlamentare

ANI: Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile pentru a participa la europarlamentare

de M.Z.    |    26 Mar 2014   •   17:27
Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European, se arată într-o informare trimisă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), miercuri, Biroului Electoral Central (BEC), informează Mediafax.
 
"Agenţia Naţională de Integritate comunică Biroului Electoral Central faptul că domnul Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. Considerentele pe care le avem în vedere sunt întemeiate pe următoarele", se arată în informarea semnată de preşedintele ANI, Horia Georgescu, şi adresată preşedintelui BEC, Florentin Sorin Drăguţ:

1. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diaconu Mircea

2. Constituţia României republicată

3. Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative

4. Legea nr. 33/2007 - republicată privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European
.
 
Potrivit ANI, a accepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condiţiile legale motivat de faptul că funcţia eligibilă de senator nu este aceeaşi cu funcţia eligibilă de europarlamentar ar însemna nerespectarea scopul normei juridice incidente, anume acela de  prevenţie şi sancţionare a stării de incompatibilitate, în cazul funcţiilor eligibile interdicţia de a ocupa o funcţie care presupune un vot de încredere pentru ocuparea acesteia.
 
"Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de europalamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, în cazul de faţă, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ menţinut prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, aspect care face ca acesta să intre sub incidenţa dispoziţiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 şi pe cale de consecinţă acesta nu îndeplineşte o condiţie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European", se mai arată în informarea trimisă BEC.
 
De asemenea, subliniază ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii, "cu încălcarea dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010 şi ale art. 14 din Legea nr. 33/2007, ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi al integrităţii în exercitarea funcţiei publice".

Totodată, susţine ANI, aceasta ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice, generându-se premisele încălcării reglementărilor privind interdicţiile de a ocupa o funcţie şi pe cale de consecinţă cetăţenii cu drept de vot ar fi reprezentaţi de către o persoană care a eludat interesul public, prin exercitarea mandatului în stare de incompatibilitate şi cu manifestarea abuzivă a prerogativelor aferente funcţiei eligibile.
 
Mircea Diaconu a anunţat, miercuri, că a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru depunerea candidaturii la alegerile europarlamentare.
 
Pe 19 martie, Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din PNL şi va candida independent la alegerile europarlamentare, el adăugând că urmează să strângă 100.000 de semnături pentru a-şi putea depune candidatura "şi pentru ca ANI să o poată contesta".
 
Numele lui Mircea Diaconu a fost retras, în 18 martie, de pe lista de candidaţi PNL pentru alegerile europarlamentare.
 
Pe de altă parte, în 13 martie, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Mircea Diaconu pentru conflict de interese, ANI informa că această decizie a instanţei "nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European".
 
Pe 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.
 
 

×
Parteneri
A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi
x close