Antena 3 CNN Actualitate ANPC, recomandări pentru cumpărăturile de 1 Mai: "Atenţie la aceste detalii"

ANPC, recomandări pentru cumpărăturile de 1 Mai: "Atenţie la aceste detalii"

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut astăzi o serie de recomandări pentru cei care vor să cumpere carne tocată pentru a sărbători 1 mai.

ANPC, recomandări pentru cumpărăturile de 1 Mai: "Atenţie la aceste detalii"
Sursa foto: pixabay.com
de Claudia Popovici    |    30 Apr 2022   •   16:44

Potrivit ANPC, românii care sărbătoresc ziua de 1 mai trebuie să țină cont de o serie de sfaturi pentru a se bucura pe deplin de această sărbătoare.

Astfel, la cumpărarea produselor din carne tocată trebuie să se acorde o atenție deosebită aspectului produsului și să fie refuzate cele pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.

Totodată, românii sunt sfătuiți să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate.

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător.

Preşedintele ANPC, ghid pentru a face diferența între produsele românești şi produsele din import

"Dacă intrăm în oricare dintre piețe şi urmărim oricare din produse așezate de vânzători ne vom da seama că, cartofii de Dâmbovița sunt la fel cu cei din Ialomița.

Toţi sunt curați nu au urme de pământ pe ei, iar în general vânzătorii aparent producători au în general manichiura mai bine făcută decât cumpărătorii.

Noi am dobândit experiență tocmai comparând produsele. Îmi aduc aminte în urmă cu 3-4 ani într-o acţiune de control în piețele constănțene am rugat pe cel care pretindea că este producător să se suie cu noi în maşină să ne arate minunatele lui sere.

Ambițios a crezut că nu mergem până acolo. Am ajuns în localitatea Oituz şi am găsit pisici în curte. Sera nu mai era în funcţiune de vreo 10 ani au spus vecinii.

El şi-a asumat apoi faptul că legumele şi fructele le cumpăra din zona de piaţă angro şi le vindea pretinzând că este producător.

Diferența produse romanești vs produse de import

La cartofi ne dăm seama după cantitatea de pământ. Puţini producători îşi permit să îi spele înainte să îi comercializeze.

Majoritatea cartofilor sunt crescuți "industrial", adică într-o zonă dedicată agriculturii şi nu într-o gospodărie.

Eu cred că ar trebui descurajați comercianții recumpărând de la cei care măresc într-un mod nejustificat preţurile încercând să se căpătuiască pe spatele românilor şi aşa împovărați. 

Trebuie să fie în schimb atenți la condițiile de comercializare. Am găsit peste 20 de carcase de animal neștampilate de colegii de la sanitar veterinar, fără documente de proveniență puse la dispoziția consumatorului într-un mod total necorespunzător", a spus Horia Constantinescu, preşedintele ANPC pentru Antena 3. 

×
Subiecte în articol: ANPC 1 mai lista de cumparaturi
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close