Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele ANPC, ghid pentru a face diferenţa între produsele româneşti şi produsele din import: "Atenţie la aceste detalii"

Preşedintele ANPC, ghid pentru a face diferenţa între produsele româneşti şi produsele din import: "Atenţie la aceste detalii"

Experimentul social al zilei: Cum facem diferența între produsele românești şi produsele aduse din import. Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, ne explică la ce detalii să fim atenți.

Preşedintele ANPC, ghid pentru a face diferenţa între produsele româneşti şi produsele din import: "Atenţie la aceste detalii"
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    20 Apr 2022   •   17:42

Mai sunt doar 4 zile până la cel mai scump Paşte din ultimele două decenii.

Oamenii au ajuns să îşi cumpere în sute de grame produsele pentru masa de sărbători.

Goana după cel mai mic preţ s-a extins până la micii producători deoarece în piețe sau în supermarketuri sunt diferenţe considerabile la mai toate produsele.

Experimentul social al zilei: Cum facem diferența între produsele românești şi produsele aduse din import.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, ne explică la ce detalii să fim atenți.

"Dacă intrăm în oricare dintre piețe şi urmărim oricare din produse așezate de vânzători ne vom da seama că, cartofii de Dâmbovița sunt la fel cu cei din Ialomița.

Toţi sunt curați nu au urme de pământ pe ei, iar în general vânzătorii aparent producători au în general manichiura mai bine făcută decât cumpărătorii.

Noi am dobândit experiență tocmai comparând produsele. Îmi aduc aminte în urmă cu 3-4 ani într-o acţiune de control în piețele constănțene am rugat pe cel care pretindea că este producător să se suie cu noi în maşină să ne arate minunatele lui sere.

Ambițios a crezut că nu mergem până acolo. Am ajuns în localitatea Oituz şi am găsit pisici în curte. Sera nu mai era în funcţiune de vreo 10 ani au spus vecinii.

El şi-a asumat apoi faptul că legumele şi fructele le cumpăra din zona de piaţă angro şi le vindea pretinzând că este producător.

Diferența produse romanești vs produse de import

La cartofi ne dăm seama după cantitatea de pământ. Puţini producători îşi permit să îi spele înainte să îi comercializeze.

Majoritatea cartofilor sunt crescuți "industrial", adică într-o zonă dedicată agriculturii şi nu într-o gospodărie.

Eu cred că ar trebui descurajați comercianții recumpărând de la cei care măresc într-un mod nejustificat preţurile încercând să se căpătuiască pe spatele românilor şi aşa împovărați. 

Trebuie să fie în schimb atenți la condițiile de comercializare. Am găsit peste 20 de carcase de animal neștampilate de colegii de la sanitar veterinar, fără documente de proveniență puse la dispoziția consumatorului într-un mod total necorespunzător", a spus Horia Constantinescu, preşedintele ANPC pentru Antena 3. 

Citiți şi: ANPC anunţă că a retras o tonă de carne de miel şi a dat amenzi de 400.000 de lei azi în Piaţa Obor: "Consumatorii merită respect şi preţuri rezonabile"

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close