Antena 3 CNN Actualitate ANSVSA a descins la Spitalul de Psihiatrie Murgeni şi la mânăstirea care a dat mâncare de pomană pacienților | Măsurile luate de autorităţi

ANSVSA a descins la Spitalul de Psihiatrie Murgeni şi la mânăstirea care a dat mâncare de pomană pacienților | Măsurile luate de autorităţi

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a prezentat, joi seară, măsurile luate în urma "incidentului alimentar" de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

ANSVSA a descins la Spitalul de Psihiatrie Murgeni şi la mânăstirea care a dat mâncare de pomană pacienților | Măsurile luate de autorităţi
Sursa foto: Spitalul de Psihiatrie Murgeni/ Facebook
de Silvia Preda    |    23 Noi 2023   •   21:09

Unitatea sanitară a fost amendată cu 12.000 de lei pentru încălcarea normelor privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare servite pacienţilor.

Potrivit ANSVSA, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui (DSVSA) s-a autosesizat, miercuri seară, privind o suspiciune de toxiinfecţie alimentară apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, ca urmare a consumului de produse alimentare primite de la Mănăstirea Floreşti, astfel că, două echipe de inspectori ai DSVSA Vaslui au ajuns la cele două locaţii, pentru a face ancheta epidemiologică, a identifica alimentele incriminate şi a recolta probe.

"În incinta spaţiului destinat preparării hranei pentru rezidenţii mânăstirii, au fost găsite diverse tipuri de peşte, în cantitate totală de peste 114 kg. Întreaga cantitate de peşte a fost pusă sub restricţii sanitare veterinare la temperatură de congelare, până la definitivarea anchetei.

Având în vedere că lăcaşul de cult nu are înregistrare sanitară veterinară pentru activităţi de alimentaţie publică, pentru a putea livra alimente gătite şi nici autorizaţie pentru mijlocul de transport produse alimentare, a fost aplicată o amendă contravenţională de 40.000 de lei", arată ANSVSA, într-un comunicat de presă transmis joi.

Verificările inspectorilor DSVSA Vaslui la cantina spitalului psihiatric au indicat că unitatea este înregistrată sanitar veterinar, are fluxuri corespunzătoare şi o stare bună de întreţinere şi igienă.

Citeşte şi: Ministrul Sănătății, despre cazul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni: "Absolut intolerabil! Noi am fi demis managerul"

Inspectorii DSVSA Vaslui au recoltat probe de alimente din blocul alimentar aparținând de cantina spitalului, care au fost expediate în noaptea de 22 spre 23 noiembrie către Institutul de Igiena și Sănătate Publică Veterinară din Bucuresti, pentru efectuarea analizelor microbiologice, fizico-chimice și toxicologice, pentru obținerea unor rezultate care să orienteze cursul investigațiilor.

În blocul alimentar al spitalului s-au identificat și pus sub sechestru, până la obținerea rezultatelor analizelor, produse din pește din diverse sortimente.

Pentru încălcarea normelor privind asigurarea trasabilității produselor alimentare servite pacienților, acestea fiind primite ca donație de la o entitate neînregistrată sanitar veterinar, unitatea spitalicească a fost amendată cu suma de 12.000 lei.

Vezi și: 29 de pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, duși la spitalele din regiune, în cursul nopții | Trei oameni au murit, după ce au mâncat pește

În cursul dimineții zilei de 23.11.2023, s-au extins verificările la depozitele care au furnizat produsele alimentare din loturile incriminate, de unde se recoltează probe pentru examene de laborator.

Inspectorii DSVSA Vaslui colaborează în această anchetă cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și cei ai Inspectoratului de Poliție Vaslui.

Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit, miercuri, şi un altul se afla în stare gravă, după ce toţi cei internaţi au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de o mănăstire. Alţi 23 de pacienţi au fost transferaţi la Spitalul din Bârlad şi la UPU Vaslui.
 
La Spitalul din Murgeni sunt internate peste o sută de persoane.

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close