Antena 3 CNN Actualitate Anul acesta, românii cheltuiesc mai puţin pe vacanţele de sărbători şi mai mult la cumpărături

Anul acesta, românii cheltuiesc mai puţin pe vacanţele de sărbători şi mai mult la cumpărături

Anul acesta, românii cheltuiesc mai puţin pe vacanţele de sărbători şi mai mult la cumpărături
26 Dec 2008   •   18:53

Odată cu venirea sărbătorilor, românii sunt cuprinşi de frenezia cumpărăturilor. Nimic nu este prea scump pentru păstrarea tradiţiei. Iar tradiţia cere cheltuieli enorme pentru masa de Crăciun şi pentru cadouri.
Primele si bonusurile primite de angajaţi au fost deja cheltuite, iar magazinele au avut, ca de fiecare dată, vânzări fabuloase. În total, în această săptămână, au fost rulate aproape 10 miliarde de lei, cu aproape 10% mai mult decât anul trecut.
În decembrie, românii au uitat de criză, datorii şi probleme financiare. Dovada cea mai bună sunt plăţile făcute prin băncile româneşti. Pensiile, salariile, primele, al 13-lea salariu şi cumpărăturile au făcut ca tranzacţiile medii făcute prin bănci să ajungă la peste 1,9 miliarde de lei noi pe zi (aproape 500 de milioane de euro), numai în săptămâna 8 - 12 decembrie.
În primele două săptămâni ale lunii, procentul a fost, însă, mai mic cu 5%. Specialiştii spun că de vină a fost cursul de schimb, dar şi banii mai puţini trimişi acasă de căpşunari.
Banii rămaşi vor fi cheltuiţi, cu siguranţă, înainte de Revelion. Deja, după primele estimări, supermarketurile au avut încasări în ultimele zile şi de peste un milion de euro pe zi.
După ce criza a început să fie simţită, românii au cheltuit mai puţini bani pentru vacanţe, haine şi încălţăminte. Se pare, însă, că cei mai mulţi au strâns bani pentru Sărbători.
PLĂŢILE DIN LUNA DECEMBRIE:
Săptămâna 8 - 12 decembrie 2008:
- 490 de milioane de euro pe zi
- 2,4 miliarde de euro total
Săptămâna 10 - 14 decembrie 2007:
- 450 de milioane de euro pe zi
- 2,2 miliarde de euro total
BANII LUNII DECEMBRIE:
- 3 - 14 decembrie 2008 - 4,5 mld euro
- 2 - 12 decembrie 2007 - 4,7 mld euro
Antena 3

×
Subiecte în articol: cumparaturi vacante sărbători cheltuieli
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close