Antena 3 CNN Actualitate Apa de ploaie scursă de pe acoperiș, motiv de dispută între vecini. Legea pe care trebuie să o cunoască toți românii care stau la curte

Apa de ploaie scursă de pe acoperiș, motiv de dispută între vecini. Legea pe care trebuie să o cunoască toți românii care stau la curte

Apa de ploaie scursă de pe acoperișul unei case direct în curtea vecinului se numără printre principalele motive de conflict între persoanele care locuiesc la curte, însă legea este foarte clară în legătură cu această situație.

Apa de ploaie scursă de pe acoperiș, motiv de dispută între vecini. Legea pe care trebuie să o cunoască toți românii care stau la curte
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Apr 2024   •   12:00

De multe ori, între vecinii care locuiesc la curte intervin mici conflicte, generate de anumite obiceiuri care pot fi deranjante pentru una dintre părți.

De exemplu, apa provenită de la ploi și scursă de pe acoperișul casei direct în curtea vecinului se numără printre motivele care pot crea tensiuni, fiind vorba despre o situație deranjantă.

În primul rând, legea ne spune care este distanța permisă pentru ridicarea unei construcții față de linia de hotar, astfel:

"Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic", se menționează în Articolul 612, din Codul Civil.

Articolul 611 din Codul Civil, denumit "Picătura streșinii”, ne spune, de asemenea, faptul că proprietarul este obligat să își facă streașina casei astfel încât apa de la ploi să nu se scurgă în curtea vecină.

"Proprietarul este obligat să își facă streașina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin", se menționează în lege.

×
Subiecte în articol: apă de ploaie streasina lege codul civil
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close